c S

Gospodarske družbe med epidemijo bolj optimistične kot samostojni podjetniki

22.06.2020 14:58 Ljubljana, 22. junija (STA) - V času epidemije covida-19 je bil optimizem pri gospodarskih družbah precej večji kot pri samostojnih podjetnikih, na podlagi podatkov o izbrisih poslovnih subjektih ugotavljajo pri Ajpesu. Opozarjajo, da zaradi ukrepov ni evidentiranih podatkov o plačilni sposobnosti, kar bo treba upoštevati pri oblikovanju bonitetnih ocen.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala direktorica Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Mojca Kunšek, je bil optimizem pri gospodarskih subjektih precej večji kot pri samostojnih podjetnikih.

Potem ko je bilo januarja in februarja mesečno še več vpisov samostojnih podjetnikov kot njihovih izbrisov, se je marca - ko je bila sredi meseca razglašena epidemija in so bili uvedeni ukrepi, ki so med drugim prepovedali opravljanje vrste dejavnosti - trend obrnil.

Marca je bilo izbrisanih 2088 in registriranih 1285 samostojnih podjetnikov, aprila pa izbrisanih 1512 in registriranih 362 samostojnih podjetnikov. Nekaj optimizma se je povrnilo maja, ko je bilo ob 1072 izbrisih 883 vpisov.

Pri gospodarskih družbah pa je v vseh mesecih od začetka leta število registriranih subjektov presegalo število izbrisanih subjektov, pri čemer pa je tovrstna aktivnost aprila močno upadla - še marca je bilo 269 registracij in 218 izbrisov, aprila pa 81 registracij in 59 izbrisov subjektov. Maja je že bilo 216 vpisov in 103 izbrisi subjektov.

V okviru protikoronskih ukrepov se v času od 11. aprila do 31. maja niso izvrševali sklepi o izvršbi, tako da za to obdobje ni podatkov o blokiranih transakcijskih računih. Za maj je vpisanih 3391 blokiranih računov, za junij pa 54.701, kar pomeni, da ima - ob upoštevanju, da je bilo konec lanskega leta okoli 250.000 transakcijskih računov poslovnih subjektov - blokiran račun 20 odstotkov poslovnih subjektov, je dejala Kunškova.

Opozorila je, da bodo morale bonitetne agencije, ko bodo pripravljale bonitetne ocene, prilagoditi metodologijo in za realno stanje uporabiti podatke pred in po omenjenem obdobju, ko ni bilo poročanja o neporavnanih obveznostih.

Rok za predložitev letnih poročil je bil zamaknjen za dva meseca, do konca maja, je pa Ajpes prejel enak delež letnih poročil kot v prejšnjih letih, hkrati se je povečal delež elektronsko podpisanih letnih poročil.

Ajpes je vključen tudi v protikoronske ukrepe, in sicer je povečal število krogov pobota obveznosti, saj je za pridobitev državnega poroštva po drugem protikoronskem zakonu obvezna vključitev v sistem pobotov. Glede na obdobje pred epidemijo se je obseg prijavljenih obveznosti v sistem pobota podvojil, znesek pobotanih obveznosti pa povečal za 60 odstotkov. Izkazalo se je, da je pobot ukrep, ki lahko pomaga gospodarstvu pri uravnavanju likvidnosti, je dejala Kunškova.

Ajpes podatke zagotavlja tudi za uporabo turističnih bonov, in sicer je med prejemniki podatkov iz registra nastanitvenih obratov in knjige gostov, ki jih v sistem eTurizem posredujejo ponudniki nastanitev, poleg statističnega urada, policije in občin sedaj tudi finančna uprava.