c S

Nemčija bo predsedovanje Svetu EU posvetila boju proti krizi zaradi pandemije

27.05.2020 20:03 Bruselj/Berlin, 27. maja (STA) - Nemčija se bo med polletnim predsedovanjem Svetu EU, ki ga bo prevzela s 1. julijem od Hrvaške, osredotočila na boj proti krizi zaradi pandemije covida-19, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert po videokonferenci med nemško kanclerko Angelo Merkel in konferenco predsednikov Evropskega parlamenta.

Poleg zdravstvene krize zaradi novega koronavirusa ter njenih gospodarskih posledic namerava Nemčija med predsedovanjem veliko pozornosti nameniti tudi prihodnjim odnosom med EU in Združenim kraljestvom, podnebnim spremembam ter evropskemu azilnemu sistemu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Seiberta so na videokonferenci govorili tudi o okrevanju evropskega gospodarstva po pandemiji, večletnem finančnem okviru EU, podnebnih ciljih, digitalnem gospodarstvu ter vlogi Evrope v svetu.

Nemčija bo po napovedih tiskovnega predstavnika svoje načrte predstavila v dokumentu, objavljenem pred prevzemom predsedovanja. V njem naj bi upoštevala tudi načrte Evropske komisije za prihodnje mesece. Nemčija je prva v triu predsedujočih, v katerem bo v drugi polovici prihodnjega leta tudi Slovenija.