c S

DZ potrdil spremembe zakona o TNP

27.05.2020 18:14 Ljubljana, 27. maja (STA) - DZ je z 79 glasovi za in nobenim proti potrdil spremembo zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP). S spremembo se spreminja višina in dodeljevanje državne podpore razvojnim projektom in dejavnostim parkovnih občin.

Spremembe je predlagala poslanska skupina SAB. V zakonu je namreč že od leta 2010 člen, ki opredeljuje subvencije parkovnim občinam, a zaradi zahtevnosti izvedbe ni bil nikoli realiziran.

V SAB so zato predlagali, da se na novo definira način dodeljevanja sredstev iz državnega proračuna občinam v parku. Tem občinam naj bi vsako leto namenili 0,2 odstotka dohodnine, pobrane v državi, znesek pa bi si župani razdelili glede na medsebojni sporazum.

Poslanci so danes podprli tudi dopolnili, ki določata namensko porabo sredstev ter ustrezen nadzor nad to porabo.

Poslanec SAB Franc Kramar je v torek poudaril, da bo s spremembo zakona življenje v TNP postalo prednost. "Zaenkrat se je v vseh teh letih izkazalo, da je ta zakon cokla v razvoju lokalnemu prebivalstvu. Mislim, da je prav, da se to krivico popravi," je dejal.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Metka Gorišek je spomnila, da je v pripravi tudi akcijski načrt z spodbujanje in sofinanciranje investicij ter izvajanje dejavnosti v TNP. Ministrstvo do 1. junija pričakuje pripombe, sledi faza usklajevanja in nato potrditev. "Skladno z tem akcijskim načrtom bi se potem tudi porabljala sredstva, ki naj bi jih dodelil ta zakon," je dodala.