c S

Poslanske skupine ministrstvu prepuščajo pripravo sprememb volilne zakonodaje

27.05.2020 18:01 Ljubljana, 27. maja (STA) - Vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič so na internem posvetu govorili tudi o spremembi volilne zakonodaje. Po tistem, ko je DZ marca zavrnil predlog ukinitve volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu, se stranke večinsko strinjajo, da ministrstvu za javno upravo prepustijo pripravo predloga za preoblikovanje volilnih okrajev.

O predlogu, ki ga bo pripravila vlada oz. ministrstvo, se bodo stranke usklajevale v DZ, je za STA po današnjem posvetu z vodji poslanskih skupin pojasnil predsednik DZ Zorčič.

Uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede sprememb in dopolnitev volilne zakonodaje bo tudi vodilna tema četrtkovega delovnega pogovora Zorčiča s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Rešitev morajo v skladu z ustavno odločbo najti do konca leta. Pahor je sicer vodil dosedanje usklajevanje sprememb volilne zakonodaje. Glede tega je pripravil več posvetov, na katerih so sodelovali predstavniki političnih strank, pripravljavci predlogov in strokovnjaki.

A predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki je predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, 5. marca v DZ ni dobil zadostne podpore. Zanj je glasovalo 57 poslancev, da bi lahko nadaljeval obravnavo v DZ, pa bi ga moralo podpreti vsaj 60. Proti je bilo 30 poslancev. Predlog ni imel podpore SDS in večine poslancev DeSUS.

Za preoblikovanje volilnih okrajev pa je potrebnih manj, 46 poslanskih glasov.