c S
Prihodnji teden o možnosti vračanja tudi ostalih učencev v šolo 22.05.2020 16:08 Ljubljana, 22. maja (STA) - Devetošolci bodo šli kljub drugačnim pobudam ponovno v šolo v ponedeljek, je danes potrdil vladni govorec Jelko Kacin. Za ponedeljek je napovedal analizo prvega tedna zagona vrtcev in šol, ki jo bo podal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Glede na ugodno epidemiološko oceno je Kacin nakazal možnost, da bi se v šolo vrnili tudi ostali učenci.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, se bodo v ponedeljek v luči zelo pozitivne epidemiološke ocene z Logajem in glavnim epidemiologom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mariom Fafangelom pogovarjali o tem, kako naprej. Saj po njegovih besedah obstaja precejšnje pričakovanje, da se v šolo vrnejo tudi učenci 2. in 3. triade.

"V kolikor bi prišlo do dogovora, pri katerem NIJZ zelo neposredno sodeluje, pa načrtujemo nekje sredi tedna tudi navzočnost ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec na novinarski konferenci," je povedal Kacin, vendar pričakuje, da bo kaj več znanega tudi že v ponedeljek.

Kot je v izjavi za javnost glede morebitnega nadaljnjega odpiranja šol povedal direktor NIJZ Milan Krek, bo o tem odločila delovna skupina na ministrstvu za izobraževanje. Po njegovih besedah je šole treba odpreti v skladu z možnostmi. V primeru zmanjšanja razredov namreč šole postanejo premajhne, v primeru povečanja razredov pa bi bilo treba sprejeti določene ukrepe.

Ali se bodo s 1. junijem odprle šole za vse učence, je po Krekovih besedah odvisno od epidemiološkega stanja in tudi vseh učiteljev, ki so prek svojih predstavnikov vključeni v to skupino. NIJZ skupaj z ministrstvom in zavodom za šolstvo pripravlja tudi rešitve glede otrok s posebnimi potrebami, kaj več pa naj bi v ponedeljek povedal Logaj.

Glede zaprtja šole in vrtca na Kapeli zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev pa je Krek dejal, da sum ni dovolj za takšen ukrep, ampak da bi bilo treba počakati na izvide testiranj, ki jih epidemiologi po regijah ponoči dobijo na svoje e-naslove in lahko zjutraj po prihodu v službo ukrepajo.

Sumov bo namreč po njegovih besedah veliko, saj otroci smrkajo, kašljajo in kihajo, starši prav tako. "Če smo že odprli šolo, jo moramo kontinuirano peljati naprej, brez velikih stresov, ker če že zapremo šolo, potem jo zapremo takrat, ko je nujno potrebno," je dejal Krek.

V primeru, kakšen je bil na Kapeli, pa tudi v drugih primerih, kot je "epidemija driske v šoli," je županom svetoval, naj se pred odločitvijo posvetujejo pri regijskem epidemiologu ali lokalnem zdravstvenem domu. Enako je na novinarski konferenci svetoval tudi Kacin.