c S
Velika Britanija uvaja 14-dnevno karanteno za prihode iz tujine 22.05.2020 11:08 London, 22. maja (STA) - Velika Britanija bo uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki iz tujine prihajajo v Združeno kraljestvo. Pravilo naj bi predvidoma začelo veljati prihodnji mesec, vsake tri tedne pa naj bi preverili, ali je še potreben, je danes sporočil državni sekretar za Severno Irsko Brandon Lewis. Dodal je, da naj bi bilo več podrobnosti znanih danes popoldne.

"Ljudje, ki bodo prišli v Združeno kraljestvo, bodo morali v karanteno," je po poročanju francoske tiskovne agencije zatrdil Lewis in dodal, da bo to veljalo tako za britanske državljane kot tiste, ki bodo prišlo od drugod.

Britanski državljani bodo ob vrnitvi lahko odšli v domačo karanteno, tujci pa si bodo to morali predhodno urediti sami. Predvidoma naj bi izjeme veljale za prevoznike v cestnem prometu ter zdravstvene delavce. Predviden ukrep je že deležen kritik letalskega sektorja.

Načrte za uvedbo obvezne karantene je kritiziral tudi genetik in Nobelov nagrajenec Paul Nurse. "Združeno kraljestvo zaostaja, vse pogosteje gre zgolj za dohitevanje, gašenje. Manjka nam jasnega vodstva na vseh ravneh," je dejal za britanski BBC.