c S

Nekdanji lastnik Avioprojekta Jančar priznal zlorabo položaja

22.05.2020 11:07 Celje, 22. maja (STA) - Nekdanji lastnik podjetja Avioprojekt iz Žalca Aleksander Jančar je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Tožilstvo mu je očitalo zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pridobitev pol milijona evrov protipremoženjske koristi pri gradnji garažne hiše na Jesenicah. Izrek kazni bo predvidoma 28. avgusta.

Nekdanji direktor Avioprojekta Jure Paušer pa se današnjega predobravnavnega naroka na celjskem okrožnem sodišču ni udeležil. Zato je sodnica Mojca Turinek nov narok zanj razpisala za 10. junij.

Pred izrekom sodbe za Jančarja, ki je sporazum o priznanju krivde podpisal 14. maja letos, bo celjsko okrožno sodišče zaslišalo enega avstralskega državljana zaradi prav tako pridobitve protipremoženjske koristi.

Pooblaščenec stečajne upraviteljice Avioprojekta Nataše Jerčič Dušan Kecman je napovedal vložitev odškodninskega zahtevka.

Podjetje Avioprojekt je leta 2008 pridobilo posel gradnje garažne hiše pri jeseniški bolnišnici. Za gradnjo je potrebovalo 2,4 milijona evrov, zato se je Jančar kot lastnik podjetja za pomoč obrnil na Hypo Leasing, ki mu je dal 7,3 milijona evrov.

Avioprojekt je za gradnjo garažne hiše porabil omenjenih 2,4 milijona evrov, preostali denar, ki ga je dobil od Hypo Leasinga, pa je izginil neznano kam.

Avioprojekt Hypo Leasingu kmalu po pridobitvi financiranja in izgradnji garažne hiše ni mogel več odplačevati mesečnih obrokov lizinga. Zato je končal v stečaju.

Svet zavoda bolnišnice Jesenice je konec leta 2014 sporne posle v zvezi z gradnjo garažne hiše prijavil policiji. Policija je za preiskavo primera potrebovala več kot štiri leta. Ovadbo specializiranemu državnemu tožilstvu so namreč posredovali šele lani.

Jančar je sicer lastnik več nepremičnin po Sloveniji, med drugim tudi celjskih hotelov Evropa in Celeia ter treh hotelov na Obali.