c S

Ameriški kongres pripravlja sankcije proti Kitajski zaradi Hongkonga

22.05.2020 10:09 Washington, 22. maja (STA) - Ameriški kongresniki so se v četrtek ostro odzvali na napoved Kitajske, da bo v Hongkongu uvedla izredne varnostne ukrepe in senat je že pripravil predlog zakona, ki bo uvedel sankcije proti kitajskim državnim uradnikom in bankam, ki poslujejo z njimi. Ostro se je odzval tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Trump zaradi pandemije koronavirusa že od aprila čaka na priložnost, da lahko pritisne na Kitajsko skupaj z mednarodnimi partnerji in Peking mu z napovedjo ukrepov proti avtonomiji nekdanje britanske kolonije daje ravno pravšen povod. Dosedanje kritike ZDA na račun Kitajske zaradi koronavirusa niso potegnile za seboj veliko držav, v primeru Hongkonga pa Washington upa, da bo drugače.

Senatni predlog zakona, ki predvideva sankcije proti vsem kitajskim državnim uradnikom, ki bodo vpleteni v kršenje avtonomije Hongkonga in proti bankam, ki bodo s temi uradniki in organizacijami poslovale, sta predlagala republikanec Pat Toomey in demokrat Chris Van Hollen. Podpora predlogu je skoraj popolna tako senatu kot tudi v predstavniškem domu, kjer se obeta podoben predlog.

State Department je v četrtek obtožil Kitajsko, da obrača hrbet svojim zavezam do avtonomije Hongkonga. "Peking pozivamo naj spoštuje svoje zaveze iz Skupne deklaracije Kitajske in Velike Britanije iz leta 1984, ki je Hongkongu zagotovila visoko stopnjo avtonomije najmanj do leta 2047," je dejala tiskovna predstavnica Morgan Ortagus.

Kitajski premier Li Keqiang je omenjeni zakon predstavil ob današnjem začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa. Z zakonom o nacionalni varnosti v Hongkongu namerava kitajska vlada "vzpostaviti in izboljšati pravne sisteme in mehanizme za zaščito nacionalne varnosti" v Hongkongu, je povedal. Omenjeni zakon bo prepovedal izdajstvo, odcepitev, upor in prevrat. Prodemokratična opozicija v tej nekdanji britanski koloniji se boji, da je omenjeni zakon uperjen predvsem proti njej.

Predvideno je, da bo kitajski ljudski kongres o predlogu zakona najprej razpravljal, nato pa naj bi ob koncu zasedanja ljudski politični posvetovalni konferenci naložil, naj ga sprejme. Postopek je sporen, saj bo Peking na tak način zaobšel Hongkong, kjer jim doslej še ni uspelo doseči soglasja o zakonu. Številni menijo, da bi to lahko vzpodbudilo nove proteste v Hongkongu, ki je že od lanskega poletja priča protestom zaradi naraščajočega vpliva Pekinga.