c S

Geodetska uprava ustavlja nekatere aktivnosti v zvezi z vrednotenjem nepremičnin

03.04.2020 12:09 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Zaradi zamika rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin se nekatere aktivnosti Geodetske uprave v zvezi z vrednotenjem nepremičnin začasno ustavljajo, je sporočila uprava. Med drugim ne bodo zagotavljali vsebinske pomoči lastnikom nepremičnin.

Geodetska uprava je vsebinsko pomoč lastnikom zagotavljala prek klicnega centra, elektronske pošte in navadne pošte.

Zamik rokov na področju množičnega vrednotenja, ki bi moralo biti po prvotnih načrtih končano marca, določa zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19, ki ga je DZ potrdil v četrtek. Lastniki nepremičnin tako med drugim ne bodo prejeli obvestil o novih vrednostih.

Podatki iz evidence vrednotenja se bodo po novem začeli javno izkazovati na dan 1. januar 2021. Lastniki nepremičnin bodo zbirno potrdilo o vrednosti svojih nepremičnin prejeli najkasneje v osmih dneh po začetku javnega izkazovanja podatkov v evidenci, po 1. januarju prihodnje leto pa bodo lahko tudi stekli postopki za uveljavljenje posebnih okoliščin pri vrednotenju posamezne nepremičnine.

Za potrebe uveljavljanja pravic iz javnih sredstev se zamik uporabe novih vrednosti medtem podaljšuje do 30. junija 2021, do takrat pa se kot podatek o posplošeni vrednosti nepremičnine upošteva tisti, ki je bil določen 26. marca letos.