c S

Štiblarjeva kriva, da se je kot odvetnica izneverila petim strankam

03.04.2020 09:25 Maribor, 03. aprila (STA) - Sodišče je nekdanjo odvetnico Aleksandro Štiblar spoznalo za krivo, da se je kot odvetnica izneverila petim svojim strankam. Štiblarjeva se je pogodila s tožilstvom in je obsojena na deset mesecev zapora. V zapor ji ne bo treba, če v roku treh let ne bo ponovila kaznivega dejanja in če v dveh letih oškodovancem vrne denar.

Po poročanju Večera se je Štiblarjeva na škodo oškodovancev protipravno okoristila za skupno 1470,50 evra. Sodba je že pravnomočna.

Mariborsko tožilstvo je proti nekdanji odvetnici vložilo dve obtožnici, nakar je sodišče primera združilo v en postopek. Tožilstvo jo je obtožilo, da se je kot odvetnica izneverila petim svojim strankam, ki so ji v letih 2015 in 2016 zaupale in jo pooblastile za zastopanje njihovih premoženjskih pravic.

Za posamezen tovrsten očitek je najvišja predpisana kazen pet let zapora. Tožilec Martin Ulaga pa je obtoženi ponudil, da bo v primeru takojšnjega priznanja krivde na predobravnavnem naroku predlagal zgolj pogojno obsodbo, s kaznijo deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let in s pogojem, da v dveh letih oškodovancem povrne premoženjsko škodo, navaja Večer.

Štiblarjeva je krivdo priznala, sodišče je priznanje sprejelo in v celoti sledilo predlogu tožilstva.

Obtožena sicer že dve leti ni več odvetnica. Kot je za Večer pojasnil predsednik odvetniške zbornice Roman Završek, je bila s 13. februarjem 2018 po uradni dolžnosti izbrisana iz imenika odvetnikov Odvetniške zbornice Slovenije.