c S

Amnesty International: Na grško-turški meji marca najmanj dva ubita

03.04.2020 09:15 London, 03. aprila (STA) - Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je opozorila, da sta bila na grško-turški meji marca ubita dva migranta. Ob tem je Grčijo pozvala, naj migrantom in beguncem znova omogoči, da zaprosijo za azil, ljudi iz migrantskih centrov pa premesti v varnejše namestitve, tudi zaradi nevarnosti širjenja covida-19.

Namestnik direktorja urada AI za Evropo Massimo Moratti je še poudaril, da bi morale evropske države premestiti migrante iz Grčije ter omogočiti naselitev beguncem, ki so zdaj v Turčiji.

"Z ustreznimi zdravstvenimi pregledi ter karantenami koronavirusna bolezen-19 ne bi smela biti ovira za to, da zagotovimo varnost tistim, ki bežijo z domov," je še dejal.

Organizacija v današnjem sporočilu za javnost navaja, da sta bila v začetku marca ubita najmanj dva moška, ena ženska pa je pogrešana, potem ko naj bi grška vojska streljala na migrante na grško-turški meji in proti njim uporabila solzivec. Grčija navedbe o streljanju na migrante ostro zavrača.

Grčija je varovanje meje s Turčijo okrepila, ko je Ankara konec februarja sporočila, da ne bo več zadrževala migrantov in beguncev, ki želijo v Evropo. V začetku marca je Grčija tudi za mesec dni ustavila obravnavo prošenj za azil, kar je, kot poudarja AI, kršitev mednarodnega in evropskega prava.

AI je ugotovila, da sta bila Pakistanec in Sirec ubita 2. in 4. marca, begunka iz Sirije pa je pogrešana, potem ko so jo s soprogom ločili od njunih šestih otrok med poskusom prečkanja reke Marica. Ob tem je pozvala k uvedbi preiskave o dogajanju na grško-turški meji.

"Ljudje so potovali iz Turčije v Grčijo, da bi prišli na varno, a jih je pričakalo tako hudo nasilje, da sta bila najmanj dva ubita," je dejal Moratti.

Migranti in begunci so poročali tudi o drugem nasilju na grško-turški meji. Med drugim naj bi jih grške varnostne sile pretepale, zadrževale na območju med obema državama od nekaj ur do nekaj dni ter jih v Turčijo čez reko Marica vračale v skupinah v čolnih. Nekateri so poročali tudi o tem, da so jim varnostne sile pobrale ves denar, s katerim so želeli začeti novo življenje v Evropi.

Na grških otokih v Egejskem morju pa so vse, ki tja prispeli po 1. marcu, zadrževali v pristaniških stavbah in drugod. 20. marca so jih premestili v migrantske centre v celinski Grčiji, kjer čakajo na morebitno odločitev o vrnitvi v Turčijo, za azil pa ne morejo zaprositi, še navaja organizacija.

AI opozarja tudi, da se je enomesečna prekinitev obravnave prošenj za azil iztekla 2. aprila, a ljudje teh prošenj še vedno me morejo vlagati, saj pristojne oblasti ne delajo od 13. marca zaradi pandemije novega koronavirusa.