c S

Na Hrvaškem 790 obolelih za covidom-19, od nedelje 77 novih

30.03.2020 14:44 Zagreb, 30. marca (STA) - Na Hrvaškem so od nedelje od 13. ure do danes do 14. ure zabeležili 77 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da je skupaj zbolelo 790 oseb, je danes povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Na ventilatorjih je 27 bolnikov, 64 pa je pozdravljenih. Smrtnih primerov covida-19 je bilo šest.

Opravljenih je bilo več kot 6400 testiranj, je še povedal Beroš na redni dnevni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Poudaril je, da je število okužb že zmeraj narašča linearno. Znova je pozval prebivalce, naj se držijo samozaščitnih ukrepov, ki so, kot je dejal, najboljši način preprečevanja okužbe.

Na novinarsko vprašanje, ali je Hrvaška naročila dodatne ventilatorje, je dejal, da so to storili že pred časom in da pričakujejo 250 novih ventilatorjev. V hrvaških zdravstvenih ustanovah imajo približno 800 ventilatorjev, ki so nujno potrebni za bolnike s hujšo obliko bolezni covid-19.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da so policisti doslej sanitarnim inšpektorjem ovadili 928 primerov kršitve samoizolacije. Kot je dodal, je med zbolelimi tudi šest policistov.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pojasnil svoje nedeljske izjave o pričakovanjih, da se bo stanje na Hrvaškem glede okužb z novim koronavirusom začelo umirjati junija. Povedal je, da gre za njegove osebne ocene, ki jih je treba vzeti z rezervo, ker ni možno natančno predvideti, kako se bo razvijala zdravstvena slika na Hrvaškem.