c S

V Belgiji skupno več kot 500 smrtnih žrtev covida-19

30.03.2020 13:33 Bruselj, 30. marca (STA) - V Belgiji je covid-19 zahteval skupno 513 življenj, potrdili so skupno 11.899 okužb z novim koronavirusom, so danes sporočile pristojne oblasti. Se pa je v zadnjih 24 urah nekoliko zmanjšalo število ljudi, ki so jih morali odpeljati v bolnišnico ali premestiti na intenzivne oddelke.

V bolnišnicah je sicer skupno 4524 obolelih, od tega na intenzivnih oddelkih 927, so sporočile pristojne oblasti. V zadnjih 24 urah so potrdili 1063 novih okužb, umrlo je 82 bolnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik vladne skupine za boj proti koronavirusu Emmanuel Andre je povedal, da epidemija še ni na vrhuncu, je pa na prelomu. To pomeni, da se je začela zmanjševati moč epidemije zahvaljujoč ukrepom v zadnjih 15 dneh, je pojasnil in izpostavil izreden pomen ohranjanja sedanjih prizadevanj.

V Belgiji so v petek do 19. aprila podaljšali karanteno, ki velja od 18. marca. Omenili so možnost njenega podaljšanja do začetka maja.

V državi velja prepoved zbiranja, šole so zaprte, prav tako gostinski lokali. Odhod od doma je dovoljen samo za obisk zdravnika, individualno rekreacijo na prostem ali odhod na delo v podjetja, ki zagotavljajo osnovno oskrbo, kot so trgovine in lekarne.