c S

V Sloveniji v nedeljo potrjenih 26 novih okužb s koronavirusom, skupaj 756

30.03.2020 13:33 Ljubljana, 30. marca (STA) - V nedeljo so našteli 26 okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 756 primerov. Hospitaliziranih je 115 bolnikov s koronavirusno boleznijo, 28 jih zdravijo v intenzivni negi. V zadnjem dnevu pa niso zabeležili nobene nove smrti bolnikov s potrjeno okužbo, je v izjavi za javnost sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Med osebami s potrjeno okužbo je tudi 108 zdravstvenih delavcev, od teh 24 v domovih za starejše.

Skupaj so sicer opravili že 21.349 testiranj. Kljub nekaterim pozivom, da bi začeli uporabljati t. i. hitre teste, pa Slovenija za zdaj ostaja pri klasičnih testih za ugotavljanje okužb saj so po besedah ministra veliko bolj zanesljivi.

Zdravstveni sistem po Gantarjevi oceni situacijo trenutno obvladuje. "Vsi sprejeti ukrepi so namenjeni temu, da bo zdravstveni sistem lahko nudil oskrbo vsem, ki jo bodo potrebovali," je dejal.

"Zavedamo se, da so ukrepi strogi in da posegajo v naša življenja, a to je edini način, če želimo epidemijo obvladovati," je poudaril minister. Napovedal je, da se bodo sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije spreminjali tudi glede na dognanja v državah, ki so se že prej soočala z novim virusom.

Meni tudi, da se prve posledice strogih ukrepov že kažejo, saj število potrjenih primerov okužb raste nekoliko počasneje. A kot opozarja Gantar, nas to ne sme uspavati.

Trenutno je po slovenskih bolnišnicah na razpolago več kot 500 postelj za bolnike s covidom-19, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujejo. "To smo dosegli z zmanjševanjem rednih programov, ki niso najnujnejši," je pojasnil. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.

Zatrdil je tudi, da se stanje na področju zaščitne opreme izboljšuje in da tisto, kar je nujno in tekoče potrebno, tudi zagotovijo.

Poleg nekaterih že sprejetih odlokov za zajezitev epidemije vlada v okviru protikoronskega zakonskega paketa predlaga tudi nekaj drugih sprememb. V zakonu o nalezljivih boleznih bi poleg zdravstvenega inšpektorata, ki zdaj bdi na izvrševanjem določb tega zakona, za povečanje učinkovitosti nadzora podelili dodatna pooblastila tudi drugim institucijam. Prav tako predlagajo povišanje glob za kršitve.

Pri oblikovanju predloga interventnega zakona je ministrstvo za zdravje upoštevalo smernice vlade, je pojasnil Gantar. Ob tem je izpostavili predlog, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne, in ne po 30. dnevu, kot je do sedaj. "S tem bomo znatno razbremenili delodajalce in zaposlene," je prepričan minister.

Kot je še pojasnil, bodo sredstva za nadomestila ZZZS povrnjena iz državnega proračuna, saj so prispevki zavoda namenjeni za izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih ne želijo krniti.

Ukrep razkuževanja večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada sprejela v soboto zvečer in že velja, je po besedah Gantarja potreben in dobronameren. "V interesu vseh nas je, da to poskušamo tudi z nekaj iznajdljivosti zagotoviti," je dodal.

Na vprašanje, ali je bila pri upravljanju doma za starejše v Šmarju pri Jelšah storjena strokovna napaka, saj se okužba širi, je Gantar dejal, da v domu delajo dobro. Po njegovi oceni je visoko število okuženih posledica obdobja, ko še ni bilo sprejetih ukrepov in ko še ni bilo omejitve obiskov. Prav tako je pričakovati, da bo kateri od stanovalcev še zbolel, je dodal.