c S

Pregled - svet do 12. ure

30.03.2020 12:23 Ljubljana, 30. marca (STA) - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PARIZ - Več kot 700.000 primerov okužbe z novim koonavirusom je bilo do danes potrjenih po vsem svetu od izbruha pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih virov. Po podatkih do danes do 10. ure po srednjeevropskem času je bilo potrjenih najmanj 715.204 primerov okužbe z novim koronavirusom po vsem svetu, od tega 33.568 smrtnih primerov v 183 državah in teritorijih.

RIM - Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala zelo dolgo in jo bodo odpravili postopoma. Namestnica finančnega ministra Laura Castelli je medtem dejala, da bo verjetno treba vrednost paketa pomoči za prizadete družine in podjetja povečati s 25 na 100 milijard evrov. V Italiji je doslej za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že 10.779 ljudi, kar je največ na svetu, vse skupaj pa se je potrjeno okužilo 97.689 ljudi. Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele na sredi pandemije. Narobe bi bilo, da bi se sprostili, je povedal minister za zdravje Roberto Speranza.

BUDIMPEŠTA - Na Madžarskem so se minuli četrtek iztekle 15-dnevne izredne razmere. Poskus, da bi jih nemudoma podaljšali, je prav tako minuli teden propadel, saj je opozicija nasprotovala izredni obravnavi z utemeljitvijo, da si želi premier Viktor Orban pridobiti vladanje z odloki brez časovne omejitve. Novo obravnavo parlament začenja danes. Zakonodaja predvideva podaljšanje izrednih razmer za nedoločen čas. V skladu s predlogom bi lahko vlada Viktorja Orbana odločala z odloki, pri čemer ne bi potrebovala potrditve parlamenta. Predlog predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. Ali bo odločitev sprejeta, bo odvisno od državljanov in njihovega obnašanja, je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh, je napovedal. Vučić je dejal, da podatki kažejo, da se ljudje še preveč gibljejo naokoli, zlasti v mestih. Najhujša situacija je po njegovih besedah v Beogradu. Poudaril je, da polovica okuženih prihaja iz srbske prestolnice.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okrog velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča. Do nedelje zvečer so po podatkih univerze John Hopkins našteli več kot 143.000 okužb in 2479 mrtvih, od tega največ v državi New York, kjer je okuženih za zdaj 59.662, umrlo pa jih je 965. Iz newyorških bolnišnic poročajo, da so preplavljene s primeri koronavirusa. V bolnišnicah je 8500 ljudi, od tega več kot 2000 na medicinskih ventilatorjih v intenzivni negi.

MOSKVA - V Moskvi od danes veljajo strogi ukrepi izolacije, s katerimi želijo upočasniti širjenje novega koronavirusa. Ruski premier Mihail Mišustin je regionalne oblasti pozval, naj pripravijo podobne ukrepe. Uveljavitev strogih ukrepov, ki jih je v nedeljo nenadoma napovedal moskovski župan Sergej Sobjanin, sovpada z začetkom dela prostega tedna, ki ga je minuli teden razglasil predsednik Vladimir Putin. Moskovske oblasti so stroge ukrepe sprejele, ker številni meščani minuli konec tedna niso upoštevali priporočil, naj ostanejo doma, temveč so se odpravili v parke, kjer so imeli piknike.

TOKIO - Japonska bo zaradi novega koronavirusa prepovedala vstop vsem tujcem, ki bodo prišli iz ZDA, Kitajske, Južne Koreje in večjega dela Evrope, navedbe japonskih vladnih virov navaja japonski časnik Asahi. Trenutno je vstop na Japonsko prepovedan tistim, ki so prišli iz določenih delov Kitajske in Južne Koreje ter 21 evropskih držav. Tisti, ki so prišli iz drugih delov Kitajske in Južne Koreje ter območja ZDA, pa morajo v samoizolacijo za dva tedna po prihodu.

PEKING - Na Kitajskem so zabeležili 31 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 30 potrdili pri tistih, ki so prišli iz tujine. Zabeležili so tudi štiri nove smrtne žrtve, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje v Pekingu. Že več kot teden dni v Kitajski med novimi primeri beležijo večinoma uvožene. Širjenje okužb znotraj države pa je omejeno, zagotavljajo nacionalne oblasti. Ne navajajo sicer, koliko testov dnevno naredijo. Po uradnih podatkih Pekinga je za covidom-19 na Kitajskem umrlo 3304 ljudi. Skupno pa so zabeležili 81.470 okužb. Okoli 76.000 jih je že okrevalo.

PJONGJANG - Severna Koreja je sporočila, da so ta konec tedna uspešno preizkusili "super velik" raketni lanser. Kot je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, bodo sistem kmalu predali oboroženim silam države. Severna Koreja je v nedeljo s svoje vzhodne obale izstrelila dve raketi, ki sta padli v Japonsko morje. Po navedbah južnokorejske vojske naj bi šlo za balistični raketi kratkega dosega. Po treh mesecih premora je ta izolirana komunistična država samo v zadnjem mesecu dni izvedla že štiri izstrelitve raket.

LONDON - Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je zaradi pandemije koronavirusa prizemljil celotno floto letal, so sporočili iz podjetja. Bodo pa njihova letala še naprej na voljo za morebitne "reševalne lete", s katerimi bodo v domovino pripeljali potnike, ki so obtičali v tujini.

WASHINGTON - Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je umrl ameriški country pevec Joe Diffie. Star je bil 61 let. Dobitnik grammyja je v 90. letih minulega stoletja z več uspešnicami osvojil vrhove glasbenih lestvic. Ameriška folk ikona John Prine pa je zaradi okužbe s koronavirusom v kritičnem stanju.