c S

Slovensko-nemška gospodarska zbornica za začasno skrajšanje delovnega časa

26.03.2020 12:51 Ljubljana, 26. marca (STA) - Slovensko-nemška gospodarska zbornica je na vlado naslovila predlog za začasno uvedbo krajšega delovnega časa v podjetjih po vzoru nemško govorečih držav, s čimer bi ob zmanjšanem obsegu dela preprečili odpuščanja. Ukrepe v podporo gospodarstvu, ki jih je sprejela vlada, sicer pozdravljajo, a menijo, da bi jih lahko še izboljšali.

V Avstriji, Nemčiji in Švici so zaradi pričakovane recesije že pred izbruhom novega koronavirusa pripravili predloge za uvedbo krajšega delovnega časa. "V času krize so te države ukrepe nemudoma uvedle in se tako zaenkrat izognile odpuščanjem," so sporočili iz zbornice.

Ukrepe, ki jih je za zaščito slovenskega gospodarstva sprejela vlada, pozdravljajo, a na podlagi odziva nemških podjetij menijo, da bi jih lahko še izboljšali. "Dejstvo je, da se ob zmanjšanju gospodarskih aktivnosti zmanjšuje tudi obseg dela. Delodajalci imajo trenutno možnost poslati delavce na čakanje, kar pomeni, da ti delavci ne delajo in niso več na razpolago delodajalcu. Zakonodajalec pa je s tem prezrl možnost, da bi delavci vseeno delali v določenem obsegu, potrebnem v določenih razmerah," so opozorili.

Predlagajo, da bi država za takšne primere uvedla preprosto možnost prehoda na skrajšani delovni čas brez sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi. Delavcu bi tako denimo ponudili možnost začasne zaposlitve za polovični delovni čas. Za ta del bi delodajalec v celoti prevzel kritje plače in prispevkov, za preostalo polovico delovnega časa pa bi se lahko uporabljal model, ki je že uveden za čakanje na delo, so še dodali.