c S
Kosovski parlament izglasoval nezaupnico Kurtijevi vladi 26.03.2020 10:35 Priština, 26. marca (STA) - Kljub pozivom k odgovornemu ravnanju v času krize zaradi novega koronavirusa je kosovski parlament v sredo pozno zvečer po enajsturni razpravi izglasoval nezaupnico samo dva meseca stari vladi Albina Kurtija. Za je glasovalo 82 poslancev v 120-članskem parlamentu, 32 proti, eden je bil vzdržan.

Zahtevo za glasovanje o nezaupnici je vložila vladna stranka Demokratska zveza Kosova (LDK), ker vlada ni odpravila stoodstotnih carin na blago iz Srbije in BiH ter zaradi odstavitve vidnega člana LDK Agima Veliuju s položaja notranjega ministra. Kurti je Veliuja odstavil 18. marca, ker je podprl uvedbo izrednih razmer v državi zaradi koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

LDK je po oktobrskih predčasnih volitvah pred manj kot dvema mesecema, 3. februarja, oblikovala šibko vladno koalicijo s Kurtijevo stranko Samoopredelitev (Vetevendosje). Vlada bo po izglasovani nezaupnici sedaj začasno ostala na položaju, dokler ne bodo sprejeli odločitve o nadaljnjih korakih. Kakšne bodo, ni jasno, saj v času pandemije koronavirusa ne bo mogoče izvesti novih volitev.

Odločitev LDK za vložitev nezaupnice med pandemijo novega koronavirusa, s katerim je na Kosovu okuženih 63 ljudi, je šokirala strokovnjake, državljane, pa tudi predstavnike mednarodne skupnosti, poroča portal Balkaninsight.

Mnogi ljudje so šest dni, ko se je spor med koalicijskima strankama stopnjeval, vsak dan s svojih balkonov iz izolacije zaradi virusa izražali nasprotovanje odločitvi z udarjanem po loncih. Enako je bilo tudi v sredo zvečer, ko se je začela seja parlamenta.

Aktivist skupin Replike, ki je sprožila protest z balkonov, je dejal, da so politiki znova dokazali, da so neodgovorni in nečloveški ter da jim gre samo za interese strank in osebne interese.

Nekateri politični analitiki so na spletu objavili peticijo, v kateri so politike pozvali, naj se osredotočijo na ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ne pa na nezaupnico.

Države peterice - ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije - so v torek v skupni izjavi kosovske voditelje pozvale k ohranitvi delovanja vlade v skladu z ustavo. Ameriški veleposlanik na Kosovu Philip Kosnett pa je podprl odločitev LDK z izrazom zadovoljstva, da bo parlament glasoval o nezaupnici.

Poročevalka Evropskega parlamenta za Kosovo Viola Cramon je medtem glasovanje o nezaupnici vladi obsodila kot neverjetno in neodgovorno.

Nasprotovanje nezaupnici je pred glasovanjem v sredo izrazila tudi predsednica parlamenta, sicer članica LDK, Vjosa Osmani, ker do glasovanja prihaja v času pandemije koronavirusa. Veliu jo je obtožil izdaje, še navaja Balkaninsight, portal nevladne medijske organizacije BIRN.