c S
O odzivanju na pandemijo koronavirusa danes vrh EU in Evropski parlament 26.03.2020 11:36 O odzivanju na pandemijo koronavirusa bodo danes razpravljali voditelji članic EU na videokonferenčnem zasedanju in evropski poslanci, ki bodo na izrednem plenarnem zasedanju z glasovanjem na daljavo potrdili niz izrednih ukrepov v boju proti virusu. V ospredju razprave voditeljev bo predvidoma pomoč državam iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Voditelji članic unije so v boju proti koronavirusu zastavili štiri prednostne naloge: zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj osebne varovalne in medicinske opreme, spodbuditi raziskave in ublažiti gospodarsko škodo.

V podporo gospodarstvu - recesija v tem letu je po vseh napovedih neizogibna - obljubljajo pravi fiskalni arzenal, tudi uporabo evropskega reševalnega sklada ESM z 410 milijardami evrov posojilne zmožnosti, ki je z ugodnimi, a močno pogojevanimi posojili pomagal v finančni krizi.

Nedavna razprava finančnih ministrov je pokazala široko podporo pomoči s previdnostnimi posojili iz ESM, a soglasja očitno ni bilo. Kljub temu se od voditeljev danes pričakuje zelena luč za pripravo tega instrumenta.

Devet voditeljev, med njimi slovenski premier Janez Janša, poziva tudi k pripravi skupnega dolžniškega instrumenta. Med pobudnicami so Italija, Španija in Francija. A Nemčija temu za zdaj še vedno odločno nasprotuje.

Evropski poslanci pa bodo danes razpravljali in glasovali - prvič na daljavo - o prvih treh zakonodajnih predlogih Evropske komisije v odziv na pandemijo, ki se nanašajo na naložbeno pobudo v vrednosti 37 milijard evrov kohezijskih sredstev, razširitev uporabe solidarnostnega sklada in prekinitev izvajanja pravil o dodeljevanju letalskih slotov za preprečitev praznih letov.

Plenarno zasedanje naj bi bilo odprto za vse evropske poslance, ki so v Bruslju. Tiste, ki niso v Bruslju, pa se poziva, naj ne prihajajo. Vsi poslanci naj bi glasovali po pisnem postopku po elektronski pošti.

Bruselj, 26. marca (STA) 
Foto: STA