c S

Vlada s predlogom zakona podjetjem omogoča odlog plačila posojil

18.03.2020 15:25 Ljubljana, 18. marca (STA) - Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti.

Finančni minister Andrej Šircelj je po današnji seji vlade pojasnil, da gre za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb, sklenjenih z bankami in hranilnicami, za obdobje 12 mesecev.

"Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, samozaposleni in kmetje se bodo lahko z bankami dogovorili za odlog obveznosti za obdobje 12 mesecev," je dejal Šircelj. Kot je pojasnil, se zakon ne nanaša na fizične osebe, določa pa pogoje, kdaj bodo banke in hranilnice to lahko storile.

"Pogoj je, da je družba solventna in da dejansko posluje, da plačuje davke," je pojasnil. Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostilne in restavracije, bodo morale to banke obvezno odložiti, saj jim je bilo onemogočeno pridobivanje prihodkov.

O pogojih odloga se bodo morali posojilojemalci sicer dogovoriti z bankami in hranilnicami. "Banke imajo že zdaj možnost, da posojilo prestrukturirajo, če posojilojemalec zapade v težave, to upoštevajo. Potem se bo naredil nov načrt glede na novo situacijo in bosta obe stranki podpisali nov dokument in se bo posojilo na novo plačevalo," je dejal. Banke vlog ne morejo neutemeljeno zavrniti.

Kreditojemalcu zaradi odloga plačila ne bodo smeli nastati dodatni stroški. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo lahko stranke podale najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal 18 mesecev od prenehanja epidemije. Vlada bo imela, kot je zapisala na spletni strani, možnost, da še pred iztekom tega roka DZ predlaga prenehanje veljavnosti, če se razmere izboljšajo.

O predlogu je vlada obvestila Banko Slovenije, ki po njegovih besedah predlogu ni nasprotovala. "Zakonski predlog tudi ne predvideva državnega poroštva za banke v tem pogledu. Prepričan sem, da je danes likvidnost v bančnem sistemu stabilna in robustna in ta zakon ne bo nikakor vplival na sam finančni sistem in finančno stabilnost v državi," je dejal. Poslovne banke pa po Šircljevih besedah nad ukrepom niso navdušene.

Točnega podatka o tem, koliko podjetij oz. subjektov bo koristilo možnost odloga plačila kredita, Šircelj še nima. Tako tudi nima ocene, kaj bo to pomenilo za banke.

O tem ukrepu bo vlada obvestila Evropsko centralno banko (ECB). "Iz novic, ki jih imam v okviru evroskupine, je bilo razvidno, da se bo monetarna politika na tem področju sprostila. ECB mora upoštevati nastalo situacijo in nastale razmere. Tudi banke zaradi tega ne bodo imele nikakršnih težav z likvidnostjo in kapitalsko ustreznostjo," je dejal.

Šircelj je tudi povedal, da bodo nadaljnji ukrepi odvisni od obsežnosti epidemije. "Pripravljeni smo na vse, kar bo treba storiti," je povedal. Sicer pa bodo najprej morali narediti ocene o vplivu epidemije na finance glede na različne situacije.

Ta je pomembna za samo upravljanje financ, da se bodo lahko prilagodile epidemiji.

Sicer pa je potrdil, da bodo nagradili tiste zaposlene v nujnih službah, ki delujejo v času epidemije, saj da ti ljudje delajo v velikih naporih, med njimi pa je izredna solidarnost. Zato "bo denar za te ljudi in nagrade".