c S

Tudi pravosodje z ukrepi proti koronavirusu

15.03.2020 23:08 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ministrstvo za pravosodje s pravosodnimi deležniki nadaljuje usklajevanje in izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za obisk notarja se bo tako treba predhodno najaviti, onemogočeno bo tudi neposredno vlaganje pošte na državno odvetništvo. Stanje v zaporih je medtem stabilno in mirno.

Kot so sporočili z ministrstva, so k usklajevanju, ki ga vodi delovna skupina ministrstva, "nemudoma in odgovorno" pristopili prav vsi pravosodni deležniki.

Notarska zbornica je stranke obvestila o prilagoditvi poslovanja notarskih pisarn. Stranke so prosili, naj se za obisk v notarski pisarni predhodno najavijo po telefonu, v kolikor pa imajo možnost komuniciranja z izbranim notarjem prek elektronske pošte, naj izberejo ta način.

Notarska zbornica zagotavlja, da bodo stranke z uporabo elektronske pošte ali telefonskimi klici lahko pridobile vse predhodne informacije, povezane z notarsko storitvijo, ki jo želijo opraviti, oziroma pripravo dokumentov, ki jih potrebujejo.

Zaščitnim ukrepom pred širjenjem virusa je način poslovanja s strankami prilagodilo tudi državno odvetništvo. Fizičnim osebam je do preklica onemogočeno neposredno vlaganje pošte na vložiščih odvetništva, za nujno komunikacijo pa predlagajo uporabo telefona, navadne in elektronske pošte.

V naslednjih dneh bodo poenotili tudi ukrepe državnih tožilstev, ki so določene omejitve dostopa v času uradnih ur že izvajala. Do preklica tako ne bodo sprejemala strank, informacije o poteku kazenskih postopkov bodo podajala po telefonu oz. elektronski pošti, pisne vloge pa bodo sprejemala po navadni oz. elektronski pošti.

Skladno z objavljeno odredbo predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča o omejitvi dela sodišč je večina slovenskih sodišč preklicala skoraj vse obravnave. Sodišča bodo opravljala le naroke in odločala samo v nujnih zadevah.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na današnjem sestanku delovno skupino seznanila z dogovorom, ki je bil v soboto sprejet na državnem kriznem štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa.

"Na podlagi dogovora za pripravo celovitega pristopa k oblikovanju ukrepov za omejitev širjenja virusa je delovna skupina opravila temeljit razmislek o možnih posegih v zakonodajo v obliki posebnega interventnega zakona," so navedli na ministrstvu.

Poudarili so, da je Slovenija demokratična, pravna in socialna država, ki skladno z ustavo in veljavnimi mednarodnimi pogodbami zagotavlja varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. "Država mora pravice posameznika spoštovati tako, da vanje ne posega neupravičeno, in hkrati varovati na način, da ustvarja možnosti za njihovo dejansko uživanje," so dodali.

Večurna razprava delovne skupine je bila tako namenjena tehtanju upravičenosti posega v uveljavljanje pravic posameznika v luči ogrožanja varnosti družbe zaradi morebitnega širjenja okužbe, so pojasnili.

Na podlagi poročil Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij se je delovna skupina seznanila tudi s stanjem na vseh lokacijah zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma. Zaprte osebe navodila in ukrepe spoštujejo, kar sistemu omogoča, da v danih pogojih in situacij normalno deluje. Stanje je zato stabilno in mirno, izrednih dogodkov ne beležijo, so navedli na ministrstvu.

Za izboljšanje trenutnih razmer in v izogib prehudim stiskam zapornikov, ki bi bile posledica prepovedi obiskov, je uprava pristopila k nakupu vrednotnic za uporabo v predplačniškem telefonskem sistemu.