c S

Za večjo enakost pravic obeh spolov s pomočjo vseh generacij

06.03.2020 07:10 Mednarodni dan žensk, 8. marec, bo letos poudaril pomen prizadevanj vseh generacij, da bi skupaj dosegli večjo enakost v pravicah in možnostih obeh spolov. Tudi tokratno geslo mednarodnega dneva poudarja priznavanje pravic ženskam.

V Sloveniji na področju odnosom med spoloma v javnosti pogosto izpostavljamo razlike v plačah za ženske in moške, revščino med upokojenimi ženskami in slabšo zastopanost žensk v javnem življenju.

Slovenija je na lestvici enakosti med spoloma Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) uvrščena na osmo mesto med 120 državami. Na lestvici od ničelne do 100-odstotne diskriminacije žensk je zabeležen 12,9-odstotni delež diskriminacije. Največjo težavo v Sloveniji pa glede na to lestvico predstavlja diskriminacija znotraj družine.


Med revnimi upokojenci dve tretjini žensk

Povprečna mesečna bruto plača moškega v Sloveniji je v letu 2018 znašala približno 1840 evrov, kar je približno 130 evrov več od povprečne plače ženske. Višina dohodka v aktivni dobi pa vpliva tudi na višino pokojnine. Z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, je po podatkih državnega statističnega urada leta 2018 živelo približno 268.000 prebivalcev Slovenije, med njimi 89.000 upokojencev. Od tega sta bili dve tretjini žensk, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Med težavami na področju enakosti spolov je tudi nezadostna vključenost žensk v strokovne razprave. Vabila na razpravo pogosto sploh ne prejmejo, če pa ga dobijo, se nemalokrat zgodi, da ga iz praktičnih razlogov zavrnejo, so pred letošnjim mednarodnim dnevom žensk opozorili na Inštitutu za proučevanje enakosti spolov.


Ženske v svetu hočejo korenite spremembe

Enakost žensk in moških še ni dosežena, je ob mednarodnem dnevu poudarila tudi izvršna direktorica Agencije Združenih narodov (ZN) za enakost spolov in opolnomočenje žensk Phumzile Mlambo-Ngcuka. "Ženske so jezne in skrbi jih prihodnost. Hočejo korenite spremembe, nezadovoljstvo pa v njih tli že dolgo," je dodala v zapisu na spletni strani agencije. Enakost med generacijami po njenih besedah zadeva vprašanja žensk vseh generacij, pri čemer pa so v središču pozornosti mlade ženske in deklice.

Desetina mladih žensk v svetu ne zna brati in pisati, za mlade ženske, ki imajo otroke, pa je v primerjavi z moškimi 25 odstotkov več možnosti, da bodo živele v revščini, je izpostavila. Poleg tega je poudarila, da tri četrtine mest v parlamentih zasedajo moški.

Namen gesla, pod katerim bo potekal tokratni mednarodni dan, je povezati voditeljice novih generacij žensk in deklet z zagovornicami in zagovorniki pravic žensk, ki so sodelovale pri oblikovanju izhodišč za ukrepanje, sprejetih v Pekingu leta 1995, so zapisali na agenciji.

Po oceni agencije se kljub napredku na nekaterih področjih za večino žensk in deklet v svetu spremembe dogajajo prepočasi. Niti ena država danes ne more zatrdili, da je dosegla enakost med spoloma. Številne ovire še naprej ostajajo tako v zakonodaji kot kulturi. Ženske in dekleta še vedno podcenjujejo, delajo več in zaslužijo manj in imajo tudi manj izbire. Doživljajo številne oblike nasilja tako med štirimi zidovi kot na javnih mestih. Po mnenju agencije pa je še huje, da obstaja resna grožnja za zmanjševanje pridobitev, ki so bile težko priborjene v ženskih gibanjih.


K sodelovanju pri kampanji povabili moške in ženske

Kampanja Enakost med generacijami, ki jo je začela agencija, obeležuje 25. obletnico sprejetja pekinške deklaracije in pekinških izhodišč za ukrepanje na četrti svetovni konferenci o ženskah. Države podpisnice, med njimi Slovenija, so se z deklaracijo zavezale k enakim pravicam in neločljivemu dostojanstvu žensk in moških, zagotavljanju človekovih pravic žensk in deklet in izboljšanju položaja žensk. Izhodišča za ukrepanje pa po navedbah omenjene agencije veljajo za najbolj napredne smernice za opolnomočenje žensk in deklet.

V kampanjo so želeli vključiti vse ljudi ne glede na spol, starost, narodnost, raso, vero in državo, iz katere prihajajo. Na tak način želijo spodbuditi akcije za oblikovanje sveta, ki bo priznaval enakost spolov, kakršnega si vsi zaslužimo, so zapisali v omenjeni agenciji.


Ob dnevu žensk več dogodkov

V Sloveniji se bo ob mednarodnem dnevu zvrstilo več dogodkov. V Ljubljani se bo v četrtek začel 21. feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki se bo vse do nedelje osredotočil na povezovanje tako domačih kot mednarodnih kolektivov v boju za enakost in enakopravnost. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v petek v Ljubljani pripravila okroglo mizo o dolgotrajni oskrbi z vidika žensk. Informacijska točka Europe Direct Savinjska pa bo prav tako v petek organizirala dogodek z naslovom Vsakdo za enakopravnost, katerega cilj je dvig ravni osveščenosti o spolni neenakosti in podpora letošnji kampanji ob mednarodnem dnevu žensk #EachforEqual.

Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.


Ljubljana/New York, 04. marca (STA)