c S

Zveza Nato na prošnjo Turčije sklicala izredno zasedanje zaradi Sirije

28.02.2020 09:01 Bruselj, 28. februarja (STA) - Severnoatlantski svet se bo danes sestal na izrednem zasedanju glede razmer v Siriji. Turčija je zvezo Nato zaprosila za sklic srečanja, potem ko je domnevno sirska vojska v napadih iz zraka ubila najmanj 33 turških vojakov.

"Severnoatlantski svet, v katerem so veleposlaniki vseh 29 zaveznic Nata, se bo sestal danes, 28. februarja, potem je Turčija zaprosila za posvet v okviru 4. člena ustanovnega washingtonskega sporazuma glede razmer v Siriji," so sporočili iz Bruslja.

V okviru 4. člena lahko katerakoli članica Nata zaprosi za srečanje, ko meni, da je ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost.

V sirski provinci Idlib na severozahodu države je bilo v četrtkovem zračnem napadu, ki ga pripisujejo silam režima Bašarja al Asada, ubitih najmanj 33 turških vojakov, več jih je bilo ranjenih. Turčija je v noči na danes odgovorila s povračilnimi napadi na položaje sirskega režima.

Rusija je danes v odzivu sporočila, da so bili turški vojaki, ki jih je napadla sirska vojska, pomešani med "teroriste" in da niso vnaprej sporočili svojih položajev.

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani sirskega režima.