c S

V EU dogovor o smernicah za pogajanja o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo

24.02.2020 20:02 Bruselj, 24. februarja (STA) - Veleposlaniki članic EU so danes v Bruslju po neuradnih informacijah dosegli dogovor o smernicah za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, ki ga morajo v torek potrditi še ministri EU za evropske zadeve. Britanska stran naj bi svoj mandat objavila v četrtek. Pogajanja naj bi se začela prihodnji ponedeljek.

Kot zadnja naj bi bili dorekli vprašanja v povezavi z digitalnim trgom in enakimi konkurenčnimi pogoji. Neuradno se izpostavlja, da naj bi s konsenzom dosežen dogovor o mandatu dolgoročno zagotavljal pravično konkurenco. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Mandat naj bi sicer vključeval zahtevo po ohranitvi visokih standardov, pri čemer naj bi bili evropski standardi referenčna točka, in sicer na področju državnih pomoči, konkurence, podjetij v državni lasti, podnebne politike, zaposlovalnih, socialnih in okoljskih standardov ter določenih davčnih vprašanj.

Podlaga za dogovor je predlog, ki ga je v začetku meseca predstavila Evropska komisija. Po njem pogajalski mandat vključuje tri glavna poglavja - gospodarsko partnerstvo, varnostno partnerstvo in institucionalni okvir upravljanja prihodnjega partnerstva.

Glavni pogajalec unije Michel Barnier je tedaj poudaril, da ponuja EU Združenemu kraljestvu "zelo ambiciozen trgovinski dogovor", ki vključuje načelo nič carin in nič kvot za vse blago, ki vstopa na notranji trg, a ob določenih pogojih.

Prvi pogoj je zagotoviti odprto in pošteno konkurenco oziroma vprašanje omenjenih enakih konkurenčnih pogojev. To bo nedvomno eno najtežjih in najbolj občutljivih vprašanj v pogajanjih.

Drugi ključni pogoj, ki ga je v začetku meseca izpostavil Barnier, pa je, da bo Združeno kraljestvo moralo pristati na to, da imajo članice EU še naprej dostop do britanskih ribolovnih voda. Ureditev bi bila sicer vzajemna in temeljila bi na kvotah.

Z brexitom se je 1. februarja začelo prehodno obdobje, v katerem se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ne spremeni nič, saj Združeno kraljestvo ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU.

To prehodno obdobje se izteče konec leta, kar je tudi rok za sklenitev novega sporazuma. Mogoče ga je sicer podaljšati, za največ dve leti, a v Londonu to možnost zavračajo. Za podaljšanje se je treba dogovoriti do julija.

Časovni pritisk bo velik izziv. Dejanskega časa za pogajanja bo le okoli osem mesecev. Dogovor naj bi bilo namreč treba doseči do oktobra, da bi bilo dovolj časa še za ratifikacijo.