c S

EU bo potrdila smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo

25.02.2020 07:42 Bruselj, 25. februarja (STA) - Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju predvidoma potrdili dogovor o smernicah za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, dosežen v ponedeljek na veleposlaniški ravni. Britanska stran naj bi svoj mandat objavila v četrtek. Pogajanja naj bi se začela prihodnji ponedeljek.

Za EU je v pogajanjih o prihodnjih odnosih ključno zagotoviti enake konkurenčne pogoje. Mandat naj bi vključeval zahtevo po ohranitvi visokih standardov, pri čemer naj bi bili evropski standardi referenčna točka, in sicer na področju državnih pomoči, konkurence, podjetij v državni lasti, podnebne politike, zaposlovalnih, socialnih in okoljskih standardov ter določenih davčnih vprašanj.

Drugo ključno vprašanje, ki je bistveno zlasti za Francijo, pa je zagotovitev nadaljnjega dostopa do britanskih ribolovnih voda.

Z brexitom se je 1. februarja začelo prehodno obdobje, v katerem se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ne spremeni nič, saj Združeno kraljestvo ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU.

To prehodno obdobje se izteče konec leta, kar je tudi rok za sklenitev novega sporazuma. Mogoče ga je sicer podaljšati, za največ dve leti, a v Londonu to možnost zavračajo. Za podaljšanje se je treba dogovoriti do julija.

Na dnevnem redu zasedanja, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn, je še vrsta tem. Evropska komisija bo na primer predstavila predlog reforme širitvenega procesa, a viri pri EU pravijo, da razprava o tem danes ni predvidena.

Komisija bo predstavila tudi novo metodologijo za krepitev vladavine prava v EU, pri čemer je pričakovati razpravo o zastalih procesih v primeru kršitev načel pravne države na Madžarskem in Poljskem.