c S

Poskus poravnave v skupinski tožbi proti VW propadel

14.02.2020 13:07 Wolfsburg, 14. februarja (STA) - Pogovori o morebitni poravnavi v primeru skupinske tožbe pod vodstvom zveze nemških potrošniških organizacij VZBV proti avtomobilskemu proizvajalcu Volkswagnu (VW) zaradi škandala z izpusti so propadli. Razlog je, da so odvetniki VZBV zahtevali previsoka plačila, so danes sporočili iz VW.

V prvi skupinski tožbi doslej v Nemčiji okoli 400.000 ljudi od VW zahteva odškodnino, potem ko je VW jeseni 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po svetu opremil s programsko opremo, ki je zagotovila, da so bili izpusti na uradnih testih nižji od dejanskih na cesti.

Strani sta se po navedbah VW pravzaprav že dogovorili, družba je ponudila poravnavo v višini skupno 830 milijonov evrov. "Razlog, da je ta poštena rešitev za stranke propadla, je izključno ta, da so odvetniki VZBV za zaključek postopka poravnave zahtevali pavšalno plačilo v višini 50 milijonov evrov," dpa navaja izjavo VW. Plačilo brez navedbe konkretnih izvedenih dejanj ali brez pravne podlage ni mogoče, dodaja družba.

VZBV bo izjavo po pogovorih podal na novinarski konferenci ob 14. uri.