c S
Volkswagnove stranke naj bi kljub propadli poravnavi dobile denar 14.02.2020 15:03 Wolfsburg, 14. februarja (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen (VW) bo strankam, ki v skupinski tožbi zahtevajo odškodnino zaradi škandala z izpusti, kljub propadlemu poskusu poravnave izplačal odškodnino. Tudi brez podpore VZBV jim bo ponudil skupno 830 milijonov evrov, za kolikor so se v pogajanjih že dogovorili, so po izredni seji uprave povedali v VW.

Iz družbe so danes sprva sporočili, da so pogajanja o poravnavi v primeru skupinske tožbe več kot 400.000 ljudi pod vodstvom zveze nemških potrošniških organizacij VZBV propadla. Dogovorili so se sicer o skupno 830 milijonih evrov odškodnine, razlog za propad pogovorov pa je bil po navedbah družbe ta, da odvetniki VZBV zahtevali pavšalno plačil v višini 50 milijonov evrov.

V VZBV so pozneje na novinarski konferenci zanikali, da bi bili oni odgovorni za propad pogajanj. Dejali so, da VW ni želel omogočiti "transparentnega, zaupanja vrednega in za potrošnike varnega sistema" za zaključek postopka.

Vendar pa bi lahko tožniki le prišli do dogovorjene odškodnine. Po izredni seji uprave so iz VW sporočili, da bodo strankam tudi ob nepodpori VZBV ponudili dogovorjenih 830 milijonov evrov. Po navedbah VW bi lahko od 400.000 do 470.000 sodelujočih v skupinski tožbi prejelo med 1800 in 2100 evrov na osebo.