c S

Na Kitajskem zaradi novega virusa umrlo šest zdravstvenih delavcev, 1700 okuženih

14.02.2020 09:35 Peking, 14. februarja (STA) - Med smrtnimi žrtvami novega koronavirusa na Kitajskem je tudi šest zdravstvenih delavcev, še 1716 je okuženih, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti. Ob tem so opozorile na tveganje, ki se mu izpostavljajo zdravniki in medicinske sestre zaradi pomanjkanja zaščitne opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih kitajske komisije za zdravje je bilo v torek okuženih skupno 1716 zdravstvenih delavcev. Od tistih, pri katerih so potrdili covid-19, je večina, 1102, iz Wuhana, žarišča nove bolezni. Še 400 okuženih zdravstvenih delavcev pa je iz drugih krajev pokrajine Hubei.

Ob tem je komisija opozorila na tveganje, ki se mu izpostavljajo zdravniki in medicinske sestre zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. Številni zdravniki morajo bolnike pregledovati brez mask ali zaščitnih oblek ali pa morajo zaščitno opremo zaradi pomanjkanja uporabiti večkrat.

Med umrlimi zaradi virusa je tudi 34-letni očesni zdravnik, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa. Njegova smrt je na Kitajskem prejšnji teden sprožila jezne odzive in kritike odziva kitajskih oblasti na virus. Pojavile so se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem.

Število vseh smrtnih žrtev na Kitajskem zaradi novega koronavirusa se je sicer povzpelo na skoraj 1400, okuženih je skoraj 64.000 oseb. Samo v najhuje prizadeti provinci Hubei so v enem dnevu zabeležili 4823 okužb ter 116 smrtnih primerov. Postopno povečanje števila okužb v zadnjih dveh dneh je sicer posledica spremenjenega načina štetja.