c S

Zorko in Čakš odstop Šarca vidita tudi v luči težavne naloge popolnitve vladne ekipe

27.01.2020 15:39 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Politična analitika Andraž Zorko in Rok Čakš odločitev Marjana Šarca za odstop s položaja predsednika vlade v tem trenutku pripisujeta predvsem dejstvu, da bi bila po odstopu dveh ministrov, tudi finančnega, naloga popolnitve vlade zelo težavna. Kaj se bo dogajalo po odstopu, pa ostaja negotovo.

"Očitno je Marjan Šarec ocenil, da bi glede na stopnjo neoperativnosti vlade sčasoma krivda za to, da vlada ne izpelje določenih ukrepov, padla nanj in da je boljše situacijo na volitvah preveriti zdaj kot pa kdaj koli kasneje," je današnje sporočilo premierja Šarca, da odstopa, pospremil politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš.

Po mnenju analitika javnega mnenja Andraža Zorka iz agencije Valicon je bilo razlogov za odstop Šarca več, ključen povod pa je bil po njegovem mnenju odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja. Kot finančni minister je bil namreč ključen v vladi, poleg tega pa je del Šarčeve stranke LMŠ. "Že Erjavčev odstop je predstavljal resen izziv, brez obeh ministrov bi bilo nemogoče," je ocenil za STA.

S tem se strinja tudi Čakš: "Kot smo videli na primeru Angelike Mlinar, je bilo imenovanje ministrice za to vlado prava muka. In veliko vprašanje bi bilo, koliko energije, časa, truda bi bilo potrebno vložiti, da bi skozi parlament spravil novega finančnega ministra," je izpostavil.

Po njegovih besedah bi se dalo sicer po eni strani odstop Šarca predvideti, saj je edini, ki bi ta čas precej pridobil s predčasnimi volitvami. "Po drugi strani pa je bilo težje predvideti, da bo proces, ki vodi do tega, sprožil sam," je dejal. Zdaj bo ključna interpretacija javnosti, kdo je krivec, da se Slovenija ponovno podaja na predčasne volitve, je navedel.

Prihajajoči dogodki pa so negotovi. Zorko je prepričan, da so odvisni od ravnanja SMC. "Oni so zdaj ključna figura na šahovskem polju, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa tekač," je dejal. "Seveda pa to pride v poštev le, če tudi SDS in NSi ocenita, da predčasne volitve niso dobra izbira," je opozoril. Predsednika obeh strank sta se javno že opredelila, da so volitve boljša možnost od sestave nove koalicije, bodo pa o tem odločali še organi strank.

Če bi se SDS in NSi vendarle odločili za poskus oblikovanja nove vlade, Zorko poudarja, da imata skupaj 33 glasov. Če bi se jim pridružilo deset glasov SMC, bodo potrebovali le še eno manjšo stranko - DeSUS, SAB ali tri Jelinčičeve poslance.

Pri tem je opozoril, da se nekatere stranke soočajo tudi z drugimi velikimi vprašanji. Med drugim bodo za novo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec skorajšnje volitve velik izziv, SAB lahko ostane zunaj, Jelinčič pa je nepredvidljiv, je pojasnil Zorko. Povezava med SD in SDS se Zorku ne zdi verjetna, saj je SD "v stanju iskanja identitete, zato bi ji taka radikalna poteza zamajala pozicijo".

Tudi Čakš kot glavno kandidatko za prestop med koalicijami vidi stranko Alenke Bratušek, ker ima malo možnosti za uspeh na volitvah. Tu je še kakšnem "odpaden poslanec pri SMC in DeSUS, kjer bi Robert Polnar nedvomno podprl kakšno novo kombinacijo. Pa še morda kdo. Tu je še SNS, ki se ji verjetno ne mudi na predčasne volitve," je naštel. Spomnil je, da je pri glasovanju za novega mandatarja v tretjem krogu dovolj tudi navadna večina.

Novega mandatarja v morebitni novi koaliciji analitika še ne moreta napovedati. Zorku se zdi najbolj verjetna možnost, da bi vladi predsedoval nestrankarski mandatar z močno podporo parlamenta. Drugi izbiri sta Tonin ali Počivalšek.

Analitika sta se dotaknila tudi ponudbe Šarca Počivalšku, da se stranki pred volitvami povežeta. Zorko meni, da gre za željo oziroma strateško potezo Šarca. Da bi bila to dobra kombinacija za Šarca in tudi za SMC, pa meni Čakš. Spomnil je, da ima Šarec neko javnomnenjsko podporo, kar vidimo v anketah. Po drugi strani pa ima SMC infrastrukturo nekdanje stare LDS in znanje, kako stranko graditi od spodaj navzgor. Ta skupna kombinacija, seštevek teh dveh dejavnikov, lahko okrepi neko močnejšo levo liberalno opcijo.

V primeru predčasnih volitev Zorko napoveduje nepredvidljivo situacijo. Čakš pa opozarja, da bo ključno, kdo bi preko medijev lahko najbolje prodal, kdo je kriv za predčasne volitve. "Tukaj Šarec največ tvega. Če bi uspel medijsko prikazati, da se je znašel v neizhodnem položaju in da nujno potrebuje več glasov, da bo lahko to državo uspešno vodil, potem bi lahko računal na relativno zmago na volitvah," je navedel Čakš. Če pa bo izpadlo, da je sam kriv, da je do volitev prišlo v obdobju konjunkture, ko so volitve zadnja stvar, kar si ljudje želijo, pa bi se lahko karte na levici močno pomešale. Medtem pa ima SDS neko stabilno podporo, podobno je tudi z NSi, ki celo nekoliko pridobiva, je opozoril.

Ker bo v primeru predčasnih volitev do tega prišlo hitro, Zorko ne predvideva nastanka novih strank. Prizna pa, da so v preteklosti nekatere stranke že nastale tik pred volitvami in zmagale z rekordno večino, na primer SMC. Čakš je spomnil, da se govori o nekdanjem ministru Juretu Lebnu in novi zeleni stranki, a tudi on opozarja, da se lahko zgodi, da bo vsakršnega novinca, ki je računal na to, da stopi v igro na naslednjih volitvah, prehitel čas.