c S

Danes poslanska vprašanja tudi o zdravstvenem sistemu in nepremičninskem davku

27.01.2020 07:53 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Državni zbor bo danes opoldne s poslanskimi vprašanji premierju Marjanu Šarcu in ministrom začel tridnevno januarsko redno sejo. Poslanci želijo slišati Šarčeva pojasnila v zvezi z javnim zdravstvenim sistemom, uvedbo nepremičninskega davka, delom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in obnovo gorenjske železniške proge.

Iva Dimic (NSi) meni, da je stanje zdravstvenega sistema zaskrbljujoče. Premierja bo zato vprašala, kako in s katerimi konkretnimi ukrepi bo vlada izboljšala zdajšnje razmere. Luka Mesec (Levica) bo Šarca vprašal v zvezi z uvedbo pravičnega nepremičninskega davka. Kakšni so učinki dela KPK, želi izvedeti Dušan Šiško (SNS).

V zvezi s tem Šiška tudi zanima, zakaj morajo vsako leto poročati o premoženjskem stanju, če imajo državni organi na razpolago vse podatke o dohodkih in premoženju, in koliko oseb, ki morajo po zakonu poročati o premoženjskem stanju, je bilo v Sloveniji obsojenih za korupcijska kazniva dejanja od osamosvojitve naprej.

Andrej Rajh (SAB) pa bo premierja vprašal, ali bo vlada zagotovila sredstva za obnovo gorenjske železniške proge, in koliko odsekov naj bi dočakalo obnovo. Po Rajhovem mnenju je nadgradnja te proge, ki naj bi stala približno 138 milijonov evrov, nujna, saj se njena izkoriščenost ocenjuje na več kot 90 odstotkov.

Sicer bo na januarski seji DZ največ pozornosti zagotovo požela sredina tretja obravnava in odločanje o zakonskem predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na dnevnem redu seje pa je skupaj devet zakonskih predlogov.