c S

Sova potrebuje dodatna pooblastila

25.01.2020 19:45 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Direktor Sove Rajko Kozmelj je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela napovedal, da bo vztrajal pri predlogu širitve pooblastil agenciji. Spregovoril je tudi o sodelovanju s tujimi varnostnimi službami, zaposlovanju v Sovi ter ureditvi nadzora nad njihovim delom. Politični nadzor nad Sovo se po njegovem mnenju očitno zlorablja.

Politični nadzor nad delom Sove se zdaj očitno zlorablja, je ocenil Kozmelj, ki zagovarja nujnost strokovnega in neodvisnega nadzora dela obveščevalne službe. Tehnološki napredek zadnjih let je po njegovih besedah namreč tolikšen, da ukrepe, ki se izvajajo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije, lahko nadzira le nekdo, ki "ve, kaj gleda". "S tem političnega nadzora seveda ne izključujem," je še dodal.

Na pomisleke in zadržke v politiki in javnosti do širitve pooblastil Sovi Kozmelj odgovarja, da bodo njihovi argumenti verjetno težko razumljeni "vsaj dokler ne bomo dejansko soočeni z neko konkretno nevarnostjo".

Kot je pojasnil, se zavzemajo za "specifično širitev pooblastil na pravočasno odkrivanje in preprečevanje varnostnih tveganj, za katera v tem trenutku v Sloveniji nima pooblastila noben organ pregona".

To je ponazoril na primeru Štajerske varde, kjer slovenski varnostni sistem ni mogel niti zaznati niti odreagirati na varnostno grožnjo. Policija namreč zaradi zahtev po visoki stopnji utemeljenosti za sum še ni smela začeti delovati, Sova pa ne, ker ni imela elementa tujine.

Težava Sove je po njegovih navedbah tudi omejena kadrovska zasedba. Napovedal je, da bo Sova nove kadre še naprej iskala z javnimi razpisi in tudi drugače. A "problem ostaja, kako pridobiti ustrezne kadre, ki bodo pripravljeni delati za tako nizko plačo".

Kar se tiče nedavne afere o zaposlitvi znanke predsednika vlade Marjana Šarca, je direktor Sove dejal, da je za Sovo ta zadeva končana. Se pa očitno nadaljuje politiziranje tega primera. Kljub temu je zatrdil, da bi premierovo znanko še enkrat zaposlil, tudi če bi vedel, da je njegova znanka. Če namreč nekdo pogoje izpolnjuje, ga bodo zaposlili.

Ni pa želel zaposliti hčerke svojega dobrega kolega, saj je ocenil, da bi lahko bilo to napačno interpretirano in bi se tako kandidatki in agenciji najverjetneje očitalo spornost zaposlitve, je pojasnil.

Kozmelja sicer moti, da je zaposlenim na Sovi dovoljeno članstvo v političnih strankah. Tudi zato so v idejnem predlogu novele zakona o Sovi politično udejstvovanje zaposlenih močno omejili, predlagali pa so tudi popolno prepoved vseh oblik popoldanskega dela.

Na vprašanje, kateri med minister je najbolj aktiven uporabnik informacij Sove, je Kozmelj navedel, da "poleg predsednika vlade po odzivnosti izstopata predvsem gospodarski minister Zdravko Počivalšek in šolski Jernej Pikalo". "Ko sem prišel na Sovo, sem opazil, da takšnega sodelovanja z ministrstvi, ki bi si ga jaz želel, ni. Zdaj imamo tudi skupne sestanke, na katerih zadeve natančno prediskutiramo."