c S

Trumpovi odvetniki obtožili demokrate, da se vpletajo v ameriške volitve

26.01.2020 17:12 Washington, 26. januarja (STA) - Odvetniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so prvi dan zavračanja ustavne obtožbe v ameriškem senatu trdili, da želijo demokrati z odstavitvijo Trumpa izvesti največje vpletanje v ameriške volitve v zgodovini države. Trumpovi odvetniki so napadali obtožnico, presenetljivo pa vsaj za zdaj še ne Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja.

Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je dejal, da želijo demokrati ameriškim volivcem odvzeti pravico do izražanja mnenja o Trumpu na volitvah 3. novembra letos, kar je zavajanje, saj bi lahko Trump gladko kandidiral znova, četudi bi ga senat odstavil, kar ga ne bo, ker imajo v njem večino republikanci.

Demokratski tožilci so tri dni do sobote predstavljali dokaze o Trumpovem pritiskanju na Ukrajino, da uvede preiskavo Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je nekoč sedel v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. To je počel, da si pomaga pred letošnjimi volitvami proti najbolj nevarnemu demokratskemu predsedniškemu kandidatu.

Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je decembra potrdila šele tretjo ustavno obtožbo predsednika ZDA v zgodovini. Trump je obtožen zlorabe pooblastil in oviranja kongresa. Pooblastila je zlorabil, ko je tujo državo prosil za pomoč na volitvah proti Bidnu. Ukrajini je zadrževal pomoč, nato pa skušal vse skupaj skriti pred kongresom in javnostjo.

Trumpovi odvetniki so demokratske obtožbe o vpletanju v volitve postavili na glavo in trdijo, da so demokrati tisti, ki posegajo v voljo volivcev z ustavno obtožbo. Trumpovi odvetniki so predsednika zagovarjali le dve uri, na voljo pa so jih imeli osem.

V ponedeljek bodo nadaljevali in morda še v torek. Potem sledijo vprašanja senatorjev obema stranema, kratka debata, glasovanje o dodatnih pričah in če teh ne bo, potem bo zgodba končana že ob koncu prihodnjega tedna. Trump bo oproščen s 53 republikanskimi glasovi v svojo podporo in 47 proti.

Eden od demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu Jerry Nadler iz New Yorka je dejal, da Trumpovi odvetniki nimajo argumentov in streljajo v prazno. "Trdijo, da ne smemo vložiti ustavne obtožbe in odstaviti predsednika, ker bi to zmotilo volitve. To pomeni, da trdijo, da ustavna obtožba ne sodi v ustavo," je dejal Nadler.

"Niti ne skušajo zanikati dejstev, tega kar je počel Trump. Želijo preusmeriti pozornost in izkriviti resnico. To počnejo z zakrivanjem dejstev, blokado dokumentov in zavračanjem prič," je izjavil predsednik odbora za obveščanje Adam Schiff, na katerega se je kot na vodjo upraviteljev impeachmenta vsulo največ srda s Trumpovega Twitterja in odvetnikov v senatu.

"Vsaka poštena oseba, ki gleda senatno sojenje, lahko vidi kako nepošteno delajo z menoj in da res gre za popolnoma strankarsko prevaro ustavne obtožbe, kar vedo vsi, vključno z demokrati. To se ne bi smelo nikoli več zgoditi," je bil eden od milejših Trumpovih tvitov.

Trumpov odvetnik Patrick Philbin je dejal, da so bili vsi nalogi izdani pričam med preiskavo pred ustavno obtožbo nelegitimni, sama preiskava ni bila legitimna, vse skupaj je bilo neveljavno in je jasno, zakaj se priče niso odzivale pozivom. Odzivale se niso, ker jim je Trump to prepovedal in ker priče, ki podpirajo predsednika, niso imele kaj reči njemu v bran.

"Ko je tvoja stranka kriva, potem nočeš govoriti o strani, ampak napadaš tožilce," je novinarjem povedal Schiff. Trumpovi odvetniki sicer presenetljivo niso vpletali Bidnovih, ampak so trdili tudi, da ni nobenih dokazov, da je predsednik pogojeval izplačilo vojaške pomoči Ukrajini z uvedbo preiskave Bidnovih. Trumpa naj bi res skrbela korupcija v Ukrajini, pomoč pa je bila tako ali tako nakazana.

Nerodno dejstvo za predsednika je, da je bila pomoč nakazana šele, ko so ga ujeli pri izsiljevanju Ukrajine za volilno pomoč. Trumpovi odvetniki se sklicujejo na izjave ukrajinskih državnih uradnikov s predsednikom Volodimirjem Zelenskim na čelu, da se niso nikoli počutili pod pritiskom s strani Trumpa, kar je za demokrate simpatična pravljica za lahko noč, v katero bodo verjeli Trumpovi podporniki.