c S

Trumpovi odvetniki začenjajo obrambo pred ustavno obtožbo v senatu

25.01.2020 09:05 Washington, 25. januarja (STA) - Po treh dneh predstavljanja obtožnice proti predsedniku ZDA s strani upraviteljev ustavne obtožbe bodo danes v senatu dobili besedo odvetniki Donalda Trumpa. Za zdaj ni znano, ali bodo izkoristili tri dni, ki jih imajo na voljo. V Trumpovem interesu je namreč, da se zadeva čim prej umakne z dnevnega reda z oprostilno sodbo.

Trumpov odvetnik Jay Sekulow je napovedal, da bodo sprožili silovito obrambo in poleg tega še napadli demokratsko obtožnico. Ker pa argumentov za zavračanje obtožb nimajo, se nameravajo posvetiti napadom na demokrate, priče in predsedniškega kandidata demokratov Jospeha Bidna ter njegovega sina Hunterja Bidna. Slednjemu mu Trump očita korupcijo, ko je bil na položaju člana nadzornega sveta ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. Položaj naj bi mu pomagal dobiti njegov oče, ki je bil takrat podpredsednik ZDA.

Trumpovi odvetniki imajo na voljo tri dni, torej danes ponedeljek in torek. Nato je predvidenih 16 ur za pisna vprašanja senatorjev in odgovore, zatem še štiri ure razprave in posvetovanj. Sledilo bo glasovanje, ali so potrebne dodatne priče.

Proces se lahko konča že naslednji teden, če bodo Trumpovi odvetniki hitri in ne bodo izkoristili vsega časa, ki ga imajo na voljo, republikanska večina pa bo zavrnila dodatne priče. Zatem je potrebno le še glasovanje o Trumpovi krivdi. Trenutno ne kaže, da bodo zagovorniki obtožnice uspeli zbrati potrebnih 67 glasov za obsodbo in odstavitev predsednika ZDA.