c S

Demokrati nadaljujejo z nizanjem dokazov o Trumpovi zlorabi pooblastil

24.01.2020 07:00 Kongresni demokrati so v vlogi tožilcev na sodnem procesu proti predsedniku ZDA v senatu nizali dokaze o tem, kako je Donald Trump zlorabljal svoja pooblastila v odnosih z Ukrajino za lastno politično korist, in trdili, da si zasluži odstavitev s položaja. Večinskih republikancev do zdaj še niso prepričali.

Demokratski upravitelji ustavne obtožbe, ki je bila potrjena v predstavniškem domu lani decembra, imajo na voljo še petek, da predstavijo svoj primer, nakar bodo v soboto svoj zagovor Trumpovih dejanj podali njegovi odvetniki.

V nedeljo bo impeachmenta prost dan, v ponedeljek pa ga nadaljujejo - morda z nadaljevanjem obrambe Trumpa, ali pa s 16 urami za pisna vprašanja senatorjev obema stranema, štirimi urami za odgovore in razprave, nakar bo sledilo glasovanje o dodatnih pričah in dokumentih.

Če bodo dodatne priče zavrnili, bo to pomenilo, da bodo prešli na glasovanje, po katerem bo Trump oproščen. Za odstavitev predsednika je namreč treba v 100-članskem senatu zbrati 67 glasov, demokrati pa jih obvladujejo le 47.

Vzporedno s primerom tožilstva poteka javna razprava glede dodatnih prič. Demokrati želijo le relevantne priče, ki sodijo v zgodbo Trumpove vlade oziroma domnevnega izsiljevanja Ukrajine z zadrževanjem vojaške pomoči, dokler se ne uvede preiskava vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna in izmišljene teorije, da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve 2016.

Trump in njegovi trdijo, da je preiskavo Bidna oziroma njegovega sina Hunterja Bidna želel, ker ga skrbi visoka raven korupcije v Ukrajini. "Trditev, da ga je skrbela korupcija, je smešna. Nobenega dokaza ni, ki bi samo namigoval, da je Biden storil karkoli narobe," je dejala kongresnica iz Teksasa Sylvia Garcia in dodala, da je Trumpa skrbela le lastna politična korist.

"Noben predsednik v vsej zgodovini ZDA še ni tako zelo zlorabljal svoja pooblastila kot Trump. Njegovi odvetniki pa bodo trdili, da zloraba pooblastil ni kaznivo dejanje in je postopek ustavne obtožbe zaradi tega neustaven. Predsednik pravosodnega odbora v predstavniškem domu Jerry Nadler iz New Yorka je zato zaspanim in naveličanim senatorjem zavrtel nekaj posnetkov.

Prikazal je video posnetek Trumpovega odvetnika Alana Dershowitza, ki leta 1998 trdi, da je zloraba pooblastil razlog za ustavno obtožbo. Dodal je dokument s podpisom pravosodnega ministra ZDA Williama Barra iz istega leta, ki trdi isto. Zavrtel je tudi posnetek Trumpovega zagovornika republikanskega senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama, ki je leta 1999 kot tožilec proti demokratskemu predsedniku Billu Clintonu trdil, da ustavna obtožna ni kazen za zločin, ampak za soočanje z grožnjo političnemu sistemu

"Kot kaže naše recitiranje dejstev, je ustavna obtožba povsem podprta z dokazi, ne glede na predsednikove poskuse blokade pričanj in predaje dokumentov. "To, kar dela, ni postavljanje Amerike na prvo mesto, ampak postavljanje Trumpa na prvo mesto," je dejal Nadler.

Ponavljanje znanih dejstev je senatorje, ki so se že vnaprej odločili o predsednikovi nedolžnosti ali krivdi ne glede na sodni postopek v senatu, malce uspaval in dolgočasil. Predsednik odbora za obveščanje v predstavniškem domu Adam Schiff je napovedal, da naj počakajo, da slišijo, kako so vsa ta dejstva prepletena v zgodbo zlorabe pooblastil.

Opisal je, kako je Trump poslal v Ukrajino svojega odvetnika Rudyja Giulianija, ki naj bi rovaril pri skorumpiranih politikih in proti veleposlanici lastne države, da najde umazanijo o Bidnu. Trump je sodeloval s telefonskim klicem predsedniku Ukrajine, v katerem ga je prosil za uslugo, da preišče Bidna, vmes je blokiral izplačilo kongresno potrjene vojaške pomoči Ukrajini, ki jo je sprostil šele, ko so ga pri tem ujeli s pomočjo žvižgača.

Trump je zjutraj tvital, da gre za najbolj nepošteno in skorumpirano zaslišanje v zgodovini kongresa, na kar se sicer več skoraj nihče ne ozira. Demokrati javnosti dokazujejo, kako pokvarjen je predsednik, republikanci pa so odločeni, da ga bodo ščitili do konca za ceno lastnega političnega preživetja.

V petek bodo na vrsti Trumpovi odvetniki, ki morda ne bodo izkoristili vseh 24 ur, ki jih imajo na voljo za obrambo. Slednje sicer ni čisto gotovo, saj poleg obrambe napovedujejo tudi napad na obtožnico in demokrate. Schiff je že v sredo pozval senatorje, naj ne bodo cinični in naj glasujejo proti Trumpu, da zaščitijo demokracijo.

Washington, 23. januarja (STA)
Foto: STA