c S

SNS s pobudama za spremembo poslovnika DZ neuspešna

23.01.2020 11:44 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Parlamentarna komisija za poslovnik je danes obravnavala dve pobudi SNS za spremembo poslovnika. S prvo bi poslancem onemogočili, da prestopijo v drugo poslansko skupino oz. delujejo kot nepovezani poslanci, z drugo bi novinarsko društvo pozvali k sodelovanju v DZ s podajo mnenj. Pobud komisija ni podprla.

V poslanski skupini SNS bi posegli v določbo poslovnika, po kateri se ima poslanec pravico včlaniti v že ustanovljeno poslansko skupino ali iz nje izstopiti. Opozarjajo, da na volitvah v DZ ne poznamo preferenčnega glasu in volivci kandidatov ne morejo poimensko izbrati. Kot je danes poudaril prvak stranke Zmago Jelinčič, noben poslanec ni bil izvoljen kot neodvisni, nevezani kandidat, ampak je kandidiral na listi politične stranke.

Zato je zanje nesprejemljivo, da nekdo, ki je na volitvah dobil glasove, ker je zastopal določeno politično opcijo, nato prestopi v drugo. Menijo, da bi v takšnih primerih moral poslanca nadomestiti naslednji kandidat iz liste, na kateri je bil poslanec izvoljen.

Po drugem predlogu SNS pa bi v poslovniku določili, da "Društvo novinarjev Slovenije daje mnenje o sprejemljivosti predlogov zakonov, drugih aktov in amandmajev, če so ti skladni z javnim mnenjem". Jelinčič je danes pojasnil, da gre pri njihovem predlogu za zaščito integritete državnega zbora. Opozoril je, da je poročanje medijev dostikrat skregano z realnim stanjem in novinarji komentirajo tudi tisto, česar ne razumejo. Kot so zapisali v pobudi, bi novinarsko društvo s svojim mnenjem lahko pomagalo tistim, ki sodijo napak, oblikovati pravilnejše sodbe na temelju zanesljivih informacij.