c S

Ruski parlament v prvem branju potrdil ustavne spremembe

23.01.2020 11:24 Moskva, 23. januarja (STA) - Ruska duma je danes v prvem branju soglasno potrdila predlog ustavnih sprememb, ki jih je predlagal predsednik Vladimir Putin. Predlog zakona je po manj kot dveh urah razprave o predlaganih dopolnilih podprlo vseh 432 prisotnih poslancev.

"To je bila močna predstava enotnosti," je po glasovanju dejal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin, ki je napovedal, da bodo predlog v drugem branju obravnavali 11. februarja. Nato bo sledilo še tretje branje. Pričakovati je, da bo šel predlog gladko skozi 450-člansko dumo, v kateri imajo večino poslanci, naklonjeni Kremlju.

Putin je ustavne spremembe predlagal minulo sredo. Takoj za tem je odstopila vlada pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva, že naslednji dan pa je parlament potrdil novo vlado pod vodstvom Mihaila Mišustina.

Naglica, s katero se vse skupaj odvija, je podžgala ugibanja o Putinovih načrtih za prihodnost. Nekateri menijo, da si dolgoletni voditelj postavlja temelje za ohranitev oblasti po izteku mandata leta 2024.

Putinov predlog predvideva povečanje pristojnosti parlament in drugih državnih institucij, pri čemer bi ohranili močan predsedniški sistem.

Po potrditvi v dumi bo šel predlog zakona v zgornji dom parlamenta, svet federacije, nato pa ga mora podpisati še Putin. Predsednik je obljubil, da bodo o spremembah ustave glasovali državljani na referendumu, ki bi lahko pripravili že čez nekaj tednov.