c S

Ruski obveščevalci napadli ukrajinsko podjetje v središču ustavne obtožbe Trumpa

14.01.2020 13:16 Washington, 14. januarja (STA) - Ruski vohuni so izvedli hekerski napad na ukrajinsko energetsko podjetje Burisma, ki je v središču ustavne obtožbe predsednika Donalda Trumpa, je sporočilo ameriško podjetje za kibernetsko varnost Area 1. Ruska obveščevalna služba GRU je vdrla v strežnike Burisme, ni pa znano, kaj je našla, so navedli v ameriškem podjetju.

GRU je novembra sprožil napad t.i. ribarjenja, da bi pridobil dostop do elektronske pošte zaposlenih v Burismi, so zapisali v Arei 1. Dodali so, da je hekerjem uspelo vdreti v strežnike ukrajinskega podjetja. Kaj so iskali oziroma pridobili, ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Čas kampanje GRU v zvezi z ameriškimi volitvami 2020 krepi bojazen, da je to zgodnje opozorilo na to, kar smo napovedovali po uspešnih kibernetskih napadih med ameriškimi volitvami leta 2016," sta v poročilu o napadu zapisala soustanovitelja podjetja Oren J. Falkowitz in Blake Darche.

Burisma se je znašla v središču ustavne obtožbe predsednika ZDA. Trump naj bi v zameno za vojaško pomoč Ukrajini od Kijeva zahteval uvedbo preiskave nekdanjega ameriškega podpredsednika Josepha Bidena in njegovega sina Hunterja, ki je bil v nadzornem odboru energetskega podjetja.

Predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti, demokrat Adam Schiff je v odzivu na poročilo o ruskem vdoru zapisal, da bi lahko šlo za uvod v še več vpletanja v letošnje volitve. "In znova se zdi, da je namenjeno v pomoč Trumpu," je poudaril na Twitterju.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi naj bi sicer po napovedih še ta teden ustavno obtožbo Trumpa posredovala senatu, v katerem je za potrditev obtožbe potrebna dvotretjinska večina. A ta ne bo izglasovala. Predstavniški dom kongresa je decembra predsednika obtožil zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa.