c S

Evropski komisar za trgovino na pogovore v ZDA

14.01.2020 07:32 Washington, 14. januarja (STA) - Evropski komisar za trgovino Phil Hogan se danes odpravlja v ZDA, kjer bo z ameriškimi kolegi nadaljeval pogovore o trgovinski menjavi med partnericama. Na drugi strani mize bodo sedeli ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, finančni minister Steve Mnuchin in minister za trgovino Wilbur Ross, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trgovinski odnosi med EU in ZDA so se močno poslabšali, odkar je v Belo hišo pred tremi leti prispel Donald Trump in napovedal vojno trgovinskemu primanjkljaju ZDA v odnosu z Evropo. "Pot bo priložnost za iskanje skupnih stališč in potencialno tudi rešitev za nekatere težave, o katerih smo razpravljali v zadnjih tednih in mesecih," so v ponedeljek pojasnjevali v Evropski komisiji.

Trump je junija 2018 uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija iz EU. Bruselj je odgovoril s carinami na ikonične ameriške izdelke, kot so kavbojke, viski in motorji.

Trump je zagrozil tudi z uvedbo visokih carin na uvoz evropskih avtomobilov, kar skrbi predvsem nemško avtomobilsko industrijo. A sta tedanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Trump julija istega leta dosegla dogovor o umirjanju spora. Washington je zaenkrat odstopil od carin na evropske avtomobile, EU pa je med drugim obljubila povečanje uvoza ameriške soje in utekočinjenega zemeljskega plina.

Lani je odmeval spor glede subvencij, ki jih strani dajeta domačim letalskim proizvajalcem. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je dovolila Washingtonu uvedbo carin na 7,5 milijarde dolarjev evropskih proizvodov zaradi evropske nedovoljene pomoči Airbusu, medtem ko EU še čaka, da WTO podobno odločitev sprejme v sporu zaradi ameriških subvencij Boeingu.

Hoganov obisk se odvija v času, ko se s podpisom prvega dela trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko umirjajo napetosti v trgovinski vojni med Pekingom in Washingtonom. EU je poskušala v sporu s Kitajsko postati zaveznica ZDA, a ji zaenkrat ni uspelo.

EU in ZDA sta se pred leti pogajali o celovitem trgovinskem in investicijskem sporazumu TTIP, a so pogovori propadli tudi zaradi bojazni evropske javnosti, da se bodo s sporazumom znižali prehranski in drugi standardi ter povečala moč mednarodnih korporacij. Lani so države EU podelile nov mandat Evropski komisiji za trgovinska pogajanja z Washingtonom, a je bil napredek doslej boren.