c S
V Iranu se nadaljujejo protesti 14.01.2020 07:32 Teheran, 14. januarja (STA) - V Iranu so se v ponedeljek tretji dan nadaljevali protesti zaradi sestrelitve ukrajinskega potniškega letala, v katerem je minulo sredo umrlo vseh 176 ljudi, večinoma iranskih in kanadskih državljanov. Protestniki oblasti obtožujejo prikrivanja sestrelitve in zahtevajo odstop odgovornih.

Protesti so potekali v več mestih, med drugim v Teheranu na eni od univerz, v Sanandadžu v Kurdistanu in Ispahanu. Protestniki so vzklikali slogane proti oblastem, tudi verskim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K protestom so na družbenih omrežjih pozvali tudi danes, v sredo in četrtek. Teheranska policija je sporočila, da imajo navodila, da naj bodo v odzivu zadržani, medtem ko je bilo na ulicah videti protiizgredniško policijo.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je Teheran obtožil, da želi z vsemi sredstvi končati proteste. Zagotovil je, da ZDA stojijo ob strani protestnikom "pri njihovih pozivih k svobodi in pravici ter upravičeni jezi" do njihovih voditeljev.

Iranske oblasti so po več dneh zanikanja v soboto priznale, da je Iranska revolucionarna garda pomotoma sestrelila potniško letalo, ki je strmoglavilo le nekaj minut po vzletu s teheranskega letališča. Šlo naj bi za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu vojaškemu območju. Vse pa se je dogajalo v času najvišje stopnje pripravljenosti, le nekaj ur po tistem, ko je Iran v odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija izvedel raketni napad na oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni ameriški in zavezniški vojaki.