c S

DZ v sredo o poročilo Knovsa, v četrtek o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

13.12.2019 22:30 DZ bo decembrsko sejo v ponedeljek kot običajno začel s poslanskimi vprašanji vladi, na dnevnem redu pa je še nekaj odmevnih točk. V sredo bo verjetno največ pozornosti požela razprava o poročilu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb glede prisluškovalne afere, v četrtek pa predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Četrtkovi drugi obravnavi predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je v skladu s časovnico seje, ki jo je danes potrdil kolegij predsednika DZ, namenjenih šest ur in 45 minut. Podpora noveli, ki jo je v parlamentarni postopek vložila Levica, odbor DZ pa jo je bistveno preoblikoval z dopolnili koalicije, je še negotova. Dodatno so zlasti koalicijske stranke za sejo vložile še vrsto dopolnil.

Do predloga je med drugim kritičen upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot je opozoril, je pavšalni prispevek, ki bi ga uvedli ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, v predlagani višini 29 evrov prenizek za zagotavljanje vzdržnosti zdravstvene blagajne, povzročil naj bi celo primanjkljaj v višini okoli 70 milijonov evrov letno. Kritično je tudi ministrstvo za finance, ki opozarja pred nepredvidljivimi finančnimi učinki.

Medtem je vprašljiva podpora koalicijske DeSUS predlogu zakona, saj se zavzemajo za umik te točke z dnevnega reda seje. Po njihovem mnenju bi morali počakati na Šabedrov zakonski predlog za celovito prenovo sistema, vključno z ureditvijo dolgotrajne oskrbe. Podobno naj bi menili v SNS.

V sredo bo po pričakovanjih največ pozornosti namenjene poročilu komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom. Poročilo je že dvignilo precej prahu v javnosti, nekdanja slovenska agentka v arbitraži Simona Drenik Bavdek s tožbo proti DZ zahteva umik tako tajnega kot javnega dela poročila.

DZ bo obravnavo začel s tajnim delom za zaprtimi vrati, medtem ko je za razpravo o javnem delu poročila, ki je tudi objavljeno na spletni strani DZ, za zdaj predvidena javna seja. A to bo obveljalo le v primeru, če ne bo DZ na predlog predsedujočega v skladu s četrtim odstavkom 101. člena poslovnika DZ takoj po začetku obravnave te točke odločil, da bo tudi ta del seje potekal brez navzočnosti javnosti. Da bo predsedujoči dal takšen predlog na glasovanje in da bodo poslanci o tem odločili za zaprtimi vrati, je danes na kolegiju napovedal predsednik DZ Dejan Židan.

V torek pa se bo DZ najprej posvetil noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim izboljšuje položaj družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, in položaj študentskih družin. Pristojni odbor je sprejel še nekaj opozicijskih dopolnil, ki finančni položaj družin še izboljšujejo. A so dopolnila po navedbah ministrstva težka 13,5 milijona evrov, ki pa jih v proračunu ni. V SMC so za primer, da posledic teh dopolnil ne bodo mogli financirati, napovedali dopolnila za vrnitev na predlog vlade.

Odbor je med drugim na predlog NSi sprejel dopolnilo, po katerem bi pomoč ob rojstvu s sedanjih 280 evrov zvišali na 500 evrov. Sprejeli so tudi dopolnilo Levice, da višja nadomestila in starševski dodatek ne bodo veljali šele za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022, ampak že za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020. Levica je sicer za sejo pripravila še dopolnilo, s katerim bi določili, da se nadomestilo dvigne vsem upravičencem, tudi tistim, ki ga že prejemajo.

Kar pet ur bodo v torek poslanci lahko posvetili prvi obravnavi vladne novele zakona o orožju, ki med drugim ureja spremembe kategorizacije orožja in določa obveznost upravnih enot, da za imetnike orožnih listin po uradni dolžnosti preverijo izpolnjevanje določenih pogojev, kot sta zadržek javnega reda in zanesljivost vsakih pet let.

V sredo bo DZ opravil drugo obravnavo predloga poroštvenega zakona za drugi tir Divača-Koper ter del tretje razvoje osi. Skupna vrednost projektov je 1,9 milijarde evrov, zakon pa predvideva poroštvo v višini 777 milijonov evrov. Za to točko dnevnega reda imajo poslanci na voljo več kot štiri ure in pol.

DZ bo v sredo opravil glasovanje o točkah, ki so jih obravnavali v torek in sredo ter tudi o morebitnih sklepih k točki, obravnavani v ponedeljek. V ponedeljek opoldne bo namreč DZ sejo začel s poslanskimi vprašanji vladi.

V petek imajo poslanci skoraj štiri ure na voljo za razpravo o odgovoru ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek na poslansko vprašanje Mihe Kordiša v zvezi z zapiranjem železniškega prehoda na Trati v Škofji Loki. Več kot pet ur imajo na voljo za razpravo o njenem odgovoru v zdaj še funkciji kohezijske ministrice na poslansko vprašanje Zvonka Černača v zvezi s prihodnjo finančno perspektivo.

Ljubljana, 13. decembra (STA)
Foto: STA