c S

Trump naj ne bi uvedel novih carin na kitajski uvoz

13.12.2019 08:51 Washington, 13. decembra (STA) - Ameriški mediji so v četrtek zvečer na podlagi dobro obveščenih virov blizu ameriškim trgovinskim pogajalcem s Kitajsko poročali, da naj bi se predsednik ZDA Donald Trump strinjal o vsebini tako imenovanega mini trgovinskega dogovora s Kitajsko, zaradi česar v nedeljo ne bo uvedel napovedanih dodatnih carin na kitajski uvoz v ZDA.

Trump temu reče prva faza trgovinskega dogovora med državama, o čemer so se sicer načeloma dogovorili že oktobra, sedaj pa naj bi se dogovorili o podrobnostih. Kitajska bo povečala uvoz ameriških kmetijskih pridelkov, kakor tudi industrijskih proizvodov in energije ter odprla trg za finančne storitve in uvedla boljšo zaščito ameriške intelektualne lastnine. Trump pa ne bo uvedel dodatnih 15-odstotnih carin na 160 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske in bo zmanjšal že povečane carine na uvoz blaga, kot so obutev, oblačila in televizorji.

Kitajci naj bi privolili, da v letu 2020 kupijo za 50 milijard dolarjev kmetijskih pridelkov iz ZDA, kar je dvakrat toliko kot leta 2017, preden se je začela trgovinska vojna med državama, Trump pa je ameriškim kmetom zaradi izgube kitajskega trga uredil 28 milijard dolarjev subvencij. Kitajska naj bi sprejela, da bo v dveh letih kupila za 200 milijard dolarjev ameriškega blaga in storitev, v kar je vračunanih 50 milijard kmetijskih pridelkov.