c S

Vlada išče kadre za predsedovanje Svetu EU

06.12.2019 13:24 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 bo skrbelo približno 1400 ljudi, vlada pa je v kadrovskem načrtu predvidela približno 350 novih zaposlitev za določen čas. V soboto bo objavila kadrovski poziv za sodelovanje v projektu predsedovanja, so potrdili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Vlada bo skušala s pozivom za projekt drugega polletnega predsedovanja Slovenije Svetu EU pritegniti kadre na področjih evropskih vsebin, odnosov z javnostjo, organizacije dogodkov in promocije države ter prevajanja in tolmačenja.

S pozivom, ki bo odprt do 20. decembra, bo skušala pridobiti nabor možnih kandidatov, ki bi jih zaposlila za določen čas oziroma najdlje do 31. marca 2022. Izbor naj bi sledil predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Poziv bo vlada objavila na svoji spletni strani gov.si ter v treh osrednjih časnikih, Delo, Dnevnik in Večer.

Po neuradnih informacijah vlada za predsedovanje išče predvsem mlajše kadre s perspektivo kasnejšega sodelovanja.

Za predsedovanje bo predvsem treba okrepiti stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju, kjer naj bi potrebovali okoli 200 do 220 diplomatov in drugih kadrov. Trenutno je na stalnem predstavništvu okoli 70 zaposlenih, kar pomeni, da se bo število osebja na predstavništvu za čas predsedovanja praktično potrojilo.

Kot je za STA pojasnila vodja projektne skupine za koordinacijo priprav in izvedbe predsedovanja Goranka Krošelj, bodo v Bruselj napotili pretežno že zaposlene v državni upravi, ki imajo večletne delovne izkušnje. Je pa res, da za nekatera delovna mesta ekspertov v državni upravi ni, zato si bo vlada za ta področja prizadevala pridobiti maksimalno kvalificiran kader, je dodala.

Prva manjša skupina za predsedovanje je bila v Bruselj že napotena, v začetku prihodnjega leta naj bi se jim pridružila večja okrepitev, vsi strokovni kadri pa naj bi bili v Bruslju do začetka julija 2020, torej dobro leto pred predsedovanjem. V letu 2021 naj bi se jim pridružilo še administrativno osebje.

Zaradi večjega števila zaposlenih se bo predstavništvo v Bruslju začasno preselilo v najete prostore. Selitev je predvidena prihodnje leto, novi prostori pa so blizu sedanjim.

Ministrstva naj bi sicer sprva, kot navajajo neuradni viri v Bruslju, večinoma iskala kadre znotraj resorjev. Razlog za iskanje kadrov zunaj sistema državne uprave naj bi bil poleg pomanjkanja ekspertov na posameznih področjih po navedbah neuradnih virov v Bruslju tudi v tem, da predvsem med starejšimi zaposlenimi ni pretiranega interesa za napotitev Bruselj.