c S

Trumpov odvetnik Giuliani znova v Kijevu na pogovorih o korupciji

06.12.2019 08:29 Washington, 06. decembra (STA) - Odvetnik predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudy Giuliani, osrednja osebnost afere, ki je pripeljala do postopka ustavne obtožbe Trumpa, je v četrtek znova obiskal Kijev. Tam se je srečal s proruskim poslancem Andrijem Derkačem, kateremu naj bi pomagal pri ustanavljanju skupine prijateljev Ukrajine proti korupciji.

Giulianijevo obisk "na kraju zločina" je presenetil ameriške analitike, saj ima Giuliani glavno vlogo v dogajanjih, ki so pripeljala do preiskave pred ustavno obtožbo predsednika Trumpa.

Demokratska preiskava v predstavniškem domu je ugotovila, da je Trump izsiljeval predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega z vojaško pomočjo za uvedbo preiskave proti njegovim političnim nasprotnikom v ZDA. Trump je 25. julija v telefonskem pogovoru naprosil Zelenskega za uslugo in mu dejal, da mu bo vse, kar je potrebno, razložil njegov odvetnik Giuliani.

Proti nekdanjemu županu New Yorka zaradi Ukrajine poteka zvezna preiskava. Dva njegova sodelavca oziroma klienta je FBI aretiral, ker sta ob njegovem sodelovanju nakazala tuj denar za Trumpovo kampanjo, FBI pa preiskuje tudi Giulianijeve posle v Ukrajini.

Ne glede na vse to se je Giuliani odpravil v Ukrajino, kjer se je v četrtek sestal s proruskim poslancem Andrijem Derkačem. Ta je znan po spodbujanju obtožb na račun Josepha Bidna oziroma njegovega sina Hunterja, ki je bil v preteklosti član nadzornega odbora ukrajinskega energetskega podjetja. Derkač je na Facebooku objavil fotografijo z Giulianijem in pripisal, da sta se srečala glede ustanavljanja poslanske skupine za ustavitev korupcije v Ukrajini.

Pred tem je bil Giuliani v sredo v Budimpešti, kjer se je udeležil snemanja dokumentarca Trumpu naklonjene televizije One America News Network (OANN) o korupciji v Ukrajini in ustavni obtožbi Trumpa v ZDA. Ta obuja vse mogoče teorije zarote o volitvah leta 2016, govori pa tudi o sedanji preiskavi pred ustavno obtožbo. Srečal se je z nekdanjim tožilcem Ukrajine Jurijem Lucenkom, ki mu preiskovalno poročilo predstavniškega doma ameriškega kongresa očita korupcijo.

Ameriški mediji še poročajo, da se državni vrh Ukrajine izogiba Giulianija. Ne bosta ga sprejela niti Zelenski niti nekdanji predsednik Petro Porošenko, s katerim sta se leta 2017 dvakrat srečala v Kijevu. Sprejel ga ne bo niti novi generalni tožilec Ukrajine Ruslan Rjabošapka, ki je sedaj glavni borec proti korupciji predsednika Zelenskega.