c S

Na Slovaškem zaradi spodbujanja k sovraštvu ovadili nekdanjega premierja Fica

06.12.2019 07:21 Bratislava, 05. decembra (STA) - Slovaška policija je danes vodjo vladajoče stranke Smer-SD in nekdanjega premierja Roberta Fica ovadila spodbujanja k rasnemu sovraštvu in podpore zločinom. Grozi mu do pet let zapora. Ovadba je povezana z izjavami po obsodbi skrajno desnega poslanca Milana Mazurka zaradi rasističnih izjav o Romih, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Pripadnik slovaške nacionalne kriminalistične agencije je Fica ovadil treh zločinov. Prvi je obrekovanja skupine ljudi na podlagi rase, nacionalnosti ali prepričanja, drugi spodbujanje k narodnemu, rasnemu in etničnemu sovraštvu, tretji pa podpiranje zločina, je policija zapisala na Twitterju.

"Kljub dejstvu, da je vrhovno sodišče odločilo, da so ekstremistične izjave Milana Mazurka zločin, in ga zaradi njih obsodilo, jih je Fico javno podprl in širil njegovo stališče prek družbenih omrežij," je zapisala policija.

Poslanec skrajno desne Ljudske stranke naša Slovaška (LSNS) je bil spoznan za krivega obrekovanja zaradi izjav, uperjenih proti Romom. Govoril je o nasilju in vandalizmu Romov in "ciganskem terorju" proti dostojanstvenim ljudem. Zaradi obsodbe je bil ob poslanski mandat.

Fico je po obsodbi na družbenih omrežjih objavil video, v katerem je dejal, da večina Slovakov misli tako kot Mazurek. Kritičen je bil tudi do pristojnih oblasti, češ da pogosto ukrepajo pod pritiskom medijev, in ne na osnovi dejanskih dokazov.

Aktualni premier Peter Pellegrini, ki prihaja iz vrst Ficove stranke, je v odzivu na ovadbo povedal, da je treba spoštovati odločitev policije.