c S

Amnesty International: V protestih v Iranu ubitih več kot 200 ljudi

02.12.2019 22:32 Teheran, 02. decembra (STA) - V zatrtju protestov, ki so v Iranu izbruhnili minuli mesec, je umrlo najmanj 208 ljudi, je danes sporočila mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International. Uradne oblasti so potrdile zgolj pet smrti v času protestov.

Protesti so v Iranu zaradi nenadnega zvišanja cen goriva izbruhnili sredi novembra, a so jih oblasti hitro zatrle in poleg tega uvedle tudi teden dni trajajočo skoraj popolno blokado dostopa do interneta.

Amnesty International je še minuli petek na podlagi "kredibilnih informacij" navajala 161 smrtnih žrtev v času protestov, do danes pa se je to število povečalo za skoraj 50. Kot pojasnjujejo v organizaciji, so nove primere v največji meri našteli v mestu Šahrijar.

"Smrti so bile skoraj izključno posledica uporabe strelnega orožja," je sporočila organizacija, ki poziva mednarodno skupnost, naj poskrbi, da bodo odgovorni za te smrti tudi odgovarjali za svoja dejanja.

Po podatkih, s katerimi razpolaga Amnesty International, so sicer družine žrtev deležne groženj in svaril, naj ne govorijo z mediji, ne smejo prirediti niti pogrebnih slovesnosti za umrlimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.