c S
Pred dnevom boja proti korupciji se začenjajo dnevi integritete 03.12.2019 07:44 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Pred dnevom boja proti korupciji, ki ga bomo zaznamovali 9. decembra, v Transparency International (TI) Slovenia pripravljajo dneve integritete. Danes med drugim pripravljajo delavnico na temo dostopa do javnih podatkov, v sredo pa še mednarodno konferenco o javnih naročilih v Sloveniji in Evropskih uniji.

V prostorih Društva novinarjev Slovenije bodo predstavniki TI Slovenia danes predstavili projekt "Integrity Watch", ki je namenjen izdelavi spletnih orodij za zagotavljanje politične integritete z uporabo odprtih podatkov.

Na delavnici bodo med drugim predstavili izzive in omejitve pri dostopu do javnih podatkov na področjih, za katera bodo ustvarjena orodja "Integrity Watch Slovenia". To so področja lobiranja, daril funkcionarjem ter omejitev poslovanja in dodatnega dela poslancev, ministrov in državnih sekretarjev.

V sredo pa v TI Slovenija prirejajo mednarodno konferenco Javna naročila v Sloveniji in Evropski uniji: Zagotavljanje transparentnosti in integritete pri porabi javnih sredstev.

TI Slovenia kot partner v mednarodnem konzorciju, ki ga sestavljajo partnerji iz enajstih držav EU, izvaja projekt Pakt integritete. Kot so navedli v nevladni organizaciji, je po implementaciji pakta čas, da "potegnemo črto pod projektnimi dejavnostmi in ovrednotimo izkušnje, ki jih je izvajanje projekta prineslo".

Dogodek bo tudi priložnost, da strokovnjaki s področja javnega naročanja predstavijo najpomembnejše izzive v javnem naročanju v Sloveniji in Evropski uniji, posvetili pa se bodo tudi dobrim praksam in nekaterim trendom prihodnosti na področju javnega naročanja, so še navedli.

Generalna skupščina Združenih narodov je 9. december proglasila za mednarodni dan boja proti korupciji. Datum zaznamuje obletnico podpisa Konvencije združenih narodov proti korupciji, ki je bila sprejeta 9. decembra 2003 v Meridi v Mehiki.