c S

Guterres ob odprtju podnebne konference: Izbiramo med upanjem in predajo

02.12.2019 16:30 Madrid, 02. decembra (STA) - Človeštvo lahko pri soočanju s podnebnimi spremembami izbere dve poti; ena pomeni predajo, druga upanje, je ob odprtju podnebne konference v Madridu ocenil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Slovenski minister za okolje in prostor Simon Zajc je v izjavi ponovno zatrdil, da je Slovenija med podnebno ambicioznimi državami.

Guterres je ob odprtju 12-dnevne globalne podnebne konference izpostavil, da mora človeštvo ukrepati, v nasprotnem se mu ne obeta nič dobrega. "Ena pot vodi v predajo, kamor bomo prišli s hojo v snu mimo točke brez povratka. Na ta način bomo ogrozili zdravje in varnost vseh na planetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Guterres.

Slovenijo na odprtju zastopa minister za okolje Simon Zajc. Ta je za STA ocenil, da so španski gostitelji vendarle pričakovali več predsednikov držav in vlad. "Mnogi so prišli, ni pa denimo med njimi nemške kanclerke Angele Merkel ali francoskega predsednika Emmanuela Macrona in to se nekoliko občuti," je dejal minister.

Zajc se je sicer ponovno zavzel za to, da se v Madridu sprejme knjiga pravil za izvajanje pariškega sporazuma. Pri tem Slovenija podpira stališče EU glede sporne točke, tržnega mehanizma oz. izvajanja ukrepov blaženja podnebnih sprememb v drugi državi, in sicer da ne bo avtomatičnega prenašanja dobropisov v naslednje obdobje oz. da bo teh čim manj. "Več kot jih bo, manjša bo učinkovitost sporazuma," je poudaril.

Hkrati pa EU in v njenem okviru tudi Slovenija spodbujata manj ambiciozne države, da v prihodnjem letu predložijo čim višje zastavljene cilje.

Slovensko okoljsko ministrstvo bo sicer že v približno tednu dni v medresorsko obravnavo poslalo zakon o podnebni politiki, ki predvideva cilj ogljične nevtralnosti do leta 2050. Do konca leta bi lahko predlog poslali v parlament, spomladi pa bi ga poslanci potrdili. V tem času Slovenija pripravlja tudi dolgoročno podnebno strategijo z enakim ciljem.

EU globalno gledano s cilji, ki si jih je že zadala in jih želi še povečati, sodi med podnebno najbolj ambiciozne. Slovenija pod njenim okriljem prav tako sodi v krog bolj ambicioznih, je zatrdil minister. Svojo nacionalno izjavo bo sicer Slovenija v Madridu podala na zasedanju na ministrski ravni prihodnji teden.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem posvarila, da se bo odlašanje s podnebnim ukrepanjem na dolgi rok izkazalo za precej dražje kot aktivni pristop. "Vedno moramo imeti v mislih, koliko več nas bo stalo, če ne ukrepamo zdaj," je dejala.

Spomnila je, da bo nova Evropska komisija v 10 dneh predstavila svoj zeleni paket. V prihodnjem desetletju želi podpreti 1000 milijard evrov investicij za preoblikovanje EU v okviru trajnostnega investicijskega načrta.

Francijo je na odprtju konference zastopal premier Edouard Philippe, ki je poudaril, da boj proti podnebnim spremembam lahko pomeni zmago za vse. Ob resnih opozorilih je pozval tudi k spodbujanju upanja pri državljanih, saj se nikoli ne bojujemo tako dobro kot takrat, ko vidimo možnost uspeha. "Ta boj lahko zmagamo," je zatrdil.

V Madridu je tudi 15-članska delegacija ameriškega kongresa. Vodja delegacije, predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, je na ločenem forumu, ki so se ga udeležili vodje držav in vlad podnebno najbolj ranljivih držav, danes zagotovila, da ZDA nadaljujejo boj proti podnebnim spremembam, kljub odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da država odstopi od pariškega sporazuma.

"Tukaj smo zato, da vam v imenu predstavniškega doma in kongresa zagotovimo, da smo še vedno v igri," je poudarila Pelosijeva, kar so ostali gostje pospremili z aplavzom. "Podnebne spremembe vidimo kot eksistencialno krizo in nismo dorasli izzivu," je dodala.

Pariški sporazum, podpisan decembra 2015, poziva k omejitvi dviga globalne povprečne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija. V zadnjem obdobju se kot varnejša medtem vse bolj omenja 1,5 stopinje. Ključno vlogo pri njegovem podpisu je odigral prav Trumpov predhodnik Barack Obama, še poroča agencija.

Temeljni namen 12-dnevne konference je dokončno oblikovanje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je doslej ratificiralo 187 pogodbenic. Pomembna bo tudi razprava o podnebnem financiranju, o čemer bo s kolegi v začetku prihodnjega tedna predvidoma razpravljal tudi slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj.