c S

Madžarska za težave s širitvijo unije krivi Finsko, od nove komisije pričakuje pospešek

02.12.2019 18:29 Praga, 02. decembra (STA) - Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je Finski pripisal krivdo za to, da EU ni napredovala pri širitvi na Zahodni Balkan. Kot je poudaril po srečanju Višegrajske četverice v Pragi, je to tudi eden večjih neuspehov prejšnje Evropske komisije. Višegrajska četverica od nove komisije pričakuje pospešitev širitve, je dejal.

"To je prvo predsedstvo, ki ni bilo sposobno odpreti niti enega samega pogajalskega poglavja s katero od kandidatk za članstvo. Kaj takega se doslej še ni zgodilo," je dejal Szijjarto po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Finska Svetu EU predseduje v drugi polovici letošnjega leta.

Skoraj popolna ustavitev procesa širitve unije je po mnenju madžarskega zunanjega ministra tudi "eden največjih neuspehov prejšnje Evropske komisije pod vodstvom Jean-Claudea Junckerja". "Zato od nove Evropske komisije pričakujemo, da začne novo obdobje v širitvi unije s posebnim poudarkom na Zahodnem Balkanu," je poudaril Szijjarto po srečanju zunanjih ministrov skupine, v kateri so poleg Madžarske še Češka, Slovaška in Poljska.

Ocenil je, da bo resor širitve, ki ga po novem vodi madžarski komisar Oliver Varhelyi, v dobrih rokah. "Dogovorili smo se, da bo Višegrajska četverica podprla prizadevanja madžarskega komisarja," je dodal. Vodja madžarske diplomacije je še ocenil, da je prelaganje širitve in njeno oviranje politika, ki je v nasprotju z evropskimi interesi.

Na oktobrskem vrhu EU v Bruslju je Francija blokirala začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Črna gora pa mora v pristopnih pogajanjih odpreti le še eno pogajanje, a ji v času finskega predsedovanja to ni uspelo.