c S

Netanjahu lahko za imuniteto zaprosi do 1. januarja

02.12.2019 18:25 Tel Aviv, 02. decembra (STA) - Izraelski premier Benjamin Netanjahu ima do 1. januarja čas, da parlament zaprosi za imuniteto glede obtožnice o korupciji, je danes sporočil generalni tožilec Avichai Mandelblit. Kot je še zapisal v pismu predsedniku izraelskega parlamenta, se bo sodni proces proti Netanjahuju, če ne bo dobil imunitete, začel v Jeruzalemu.

Netanjahujevo zahtevo za imuniteto mora podpreti večina v 120-članskem knesetu. Zaradi politične negotovosti, v kateri je trenutno Izrael, sicer ni gotovo, da bo parlament o tem sploh glasoval, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalni tožilec je pismu predsedniku izraelskega parlamenta priložil tudi razširjeno različico obtožnice, ki jo je Mandelbilt obelodanil minuli mesec. V razširjeni različici so navedena imena 333 prič, med njimi vodilni podjetniki, svetovalci in politiki.

Mandelbilt je novembra letos sporočil, da je Netanjahu v treh ločenih primerih uradno obtožen korupcije, poneverb in zlorabe zaupanja. To je prvič v zgodovini Izraela, da je korupcije obtožen predsednik vlade, ki opravlja položaj. Netanjahu je v odzivu vse obtožbe označil za politične in dejal, da gre za poskus državnega udara.

Obtožnica na račun Netanjahuja je prišla v času hude politične krize v Izraelu, kjer so letos že imeli dvojne predčasne parlamentarne volitve. Zaradi pat položaja med desnimi in ortodoksnimi strankami na eni ter levosredinskim taborom na drugi strani še vedno niso uspeli sestaviti vladajoče koalicije.

Netanjahuju samemu je letos že dvakrat spodletelo, da bi oblikoval vladajočo koalicijo. Prvič po predčasnih parlamentarnih volitvah aprila, nato še po septembrskih volitvah. Njegovemu glavnemu tekmecu Beniju Gancu iz sredinske Modre in bele stranke prav tako ni uspelo sestaviti vladajoče koalicije.

21-dnevno obdobje, v katerem se je še mogoče izogniti tretjim predčasnih parlamentarnim volitvah v letu dni v Izraelu, se bo končalo 11. decembra.