c S

Informacijski sistem na UE Ljubljana znova deluje

02.12.2019 18:25 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Informacijski sistem na Upravni enoti Ljubljana, ki od začetka minulega tedna ni deloval, od danes znova deluje, so za STA zagotovili na upravni enoti. Postopki zdaj po njihovih besedah tečejo normalno, vsi dokumenti pa bodo vnešeni v sistem najkasneje v tednu dni.

Težave so bile samo na Upravni enoti Ljubljana, so zapisali. Hkrati so zagotovili, da ni šlo za napad na sistem.

Napako je odpravljalo ministrstvo za javno upravo, ki je pristojno za informatiko. Kot so za STA navedli na ministrstvu, so sistemski inženirji ministrstva skupaj z zunanjimi izvajalci rešili težave z nadomestno bazo podatkov, v katero so prepisali podatke. Vendar pa je prav ta postopek trajal dlje časa, ker je baza velika in vsebuje več kot 530.000 dokumentov.

Državna uprava uporablja dokumentni sistem, imenovan SPIS, ki je v organih državne uprave v uporabi že od leta 1994. Uporablja ga približno 12.000 uporabnikov v 130 organih državne uprave vključno z 58 upravnimi enotami.

Zaradi tehnološke zastarelosti programske opreme se je že v letu 2017 začel postopek, s katerim bo do leta 2024 postavljen nov sistem za podporo upravljanju z dokumentarnim gradivom. Pogodba za te storitve je bila sklenjena marca lani, vrednost pogodbe je približno 3,4 milijona evrov, rok za zaključek projekta pa je 31. marec 2024.

Načrtovana je prenova sistema v celoti, na vseh organih, kar je zaradi kompleksnosti sistema dolgotrajen postopek, so pojasnili. Novi sistem, imenovan Krpan, že deluje na centrih za socialno delo in Geodetski upravi RS, postopno pa bo zamenjal stari sistem na vseh organih.

Z novim sistemom bodo leta 2020 opremljene vse upravne enote. Upravna enota Ljubljana je na vrsti za prenovo v zadnjem četrtletju leta 2020, so še zapisali na ministrstvu.

Časnik Dnevnik je v soboto poročal, da na Upravni enoti Ljubljana od ponedeljka ne deluje informacijski sistem, zato strankam niso mogli posredovati dokumentov in izdajati odločb.