c S

Finska predlaga pogajalski okvir za večletni proračun EU v višini 1,07 odstotka BNP

02.12.2019 18:24 Bruselj, 02. decembra (STA) - Finska, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, je danes državam članicam EU poslala kompromisni predlog za pogajanja o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021-2027, so potrdili diplomatski viri v Bruslju. Finsko predsedstvo predlaga, da bi finančni okvir znašal 1,07 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU.

To je manj od predlogov Evropske komisije, ki je predlagala 1,11 odstotka, in Evropskega parlamenta, ki zahteva 1,3 odstotka BND.

Vselej je tako, da želijo članice predlog komisije oklestiti, parlament pa zahteva še več denarja. Sedanji večletni proračun znaša odstotek BND.

EU na decembrskem vrhu v Bruslju čaka zahtevna razprava o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027. Dogovora ni pričakovati, voditelji pa naj bi sprejeli jasne usmeritve s ciljem kompromisa v februarju.

Velike razlike so namreč tudi med državami članicami. Pet neto plačnic - Nemčija, Švedska, Danska, Avstrija in Nizozemska - vztraja pri odstotku BND in nasprotuje kakršnemu koli povečanju proračuna, medtem ko neto prejemnice, med katerimi je tudi Slovenija, nasprotujejo rezom v kohezijski politiki.

Med najbolj spornimi točkami pogajanj so tako rezi v dveh tradicionalnih evropskih politikah: koheziji, ki je v osnovi namenjena zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi regijami, ter v skupni kmetijski politiki, kjer kleščenju sredstev odločno nasprotuje Francija.

Po mnenju številnih opazovalcev je sicer malo verjetno, da bo dogovor mogoče doseči med hrvaškim predsedovanjem v prvi polovici prihodnjega leta. Prva resna možnost zanj naj bi bila med nemškim predsedovanjem EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Že tradicionalno kompleksna pogajanja sicer tokrat še dodatno otežuje brexit, ki je trenutno predviden do konca januarja.